9 поверия за Игнажден

20 Дек 2018 08:38

На 20 декември църквата почита Свети Игнатий . Наричат го още Богоносец , защото той е казвал, че сам носи Бог в сърцето си. Свети Игнатий загива разкъсан от лъвове, по заповед на римския владетел Траян.

 

Вярва се, че от този ден започват коледните празници. В народните поверия този ден се смята за начало на Мръсните дни (от Игнажден до Богоявление) и прехода от старата към новата година. Празникът е свързан с много поверия и ритуали. Първото и най-популярно поверие е свързано с това кой първи ще влезе в дома ни на 20 декември. Ако е добър човек - чака ни добра и успешна година.

С Игнажден започва зимният цикъл от традиционните коледни и новогодишни народни празници. Тези дни са изпълнени с различни гадания и предсказания, както и множество магични обреди и практики за осигуряване на плодородие и щастие.

Вечерта срещу празника е първата Кадена вечер. За нея приготвят постни храни. На трапезата се слага сурово жито и орехи. Върху хляба или житото се запалва свещ, а най-възрастния обхожда с тамян и въглен и кади. Пепелта, свещта и орехите се запазват за останалите кадени вечери. Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Богородица.

Това е периодът, през който младите и нераждали жени, наричани "мъченици" не работят, за да забременяват и раждат по-леко своите деца.

 

- Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша.

- Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие.

- Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг.

- Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.

 

- Времето през следващите 12 дни на месеца - от 20 до 31 декември - показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари.

- Не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол - за да не излезе берекетът.

- Не се иска и не се дава нищо назаем.

- Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече.

- Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят.

Main Menu