Карадайъ: Ако няма диалог, най-естественият изход е избори

23 Юни 2022 22:04

Ако няма диалог, най-естественият изход е избори. Това заяви днес председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред български журналисти в Брюксел, попитан за възможностите Народното събрание да продължи работа в сегашния си състав след вчерашния вот на недоверие към правителството и очакваната оставка на премиера Кирил Петков в понеделник.

„В момента има край на логически процес, защото те загубиха мнозинството си”, коментира той по повод управлението на четворната коалиция. Карадайъ заяви, че на първо място е важен диалогът. „Отказът от диалог в последните 12 години в полето на политиката в България е факт, затова в последните седем години призоваваме за нормалност в политиката. Нормалността започва с диалог”, категоричен е лидерът на ДПС.

Карадайъ посочи, че правителството, което определи като „най-лошото от демократичните промени насам”, е действало арогантно и не си взима поука, защото назоваването на опозиционни сили като „мафия” и „задкулисие” не им прави чест.

„Какво задкулисие и връзка с г-н Пеевски, когато е на първия ред в Народното събрание”, попита той. „Самите те са функция на задкулисието в България в последните 25 години на „олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев”, те са техен слугинаж. Това цяла България го знае и всичките им действия го доказват”, каза Карадайъ по повод управляващите, съобщи БТА.

Той изрази надежда да има решение час по-скоро за Република Северна Македония и отбеляза, че е очаквал това да се случи още днес, до началото на заседанието на Европейския съвет. По неговите думи е имало възможност въпросът да се реши „по бърза писта”, защото френското предложение за изход от спора между София и Скопие е добро, макар и с недостатъци.

„Особено през последната една година този процес се забави, а в последните шест месеца нищо не се случи, повече се навреди на процеса, защото имаше различно говорене в Брюксел, с нашите съседи и в България. Няма как всичко едновременно да е вярно”, обобщи Карадайъ.