Петков след дискусията за РСМ в Брюксел: Българската позиция беше разбрана

23 Юни 2022 23:01

Приключи дискусията за Западните Балкани в Брюксел. След нея премиерът Кирил Петков заяви, че въпреки големите очаквания от Европа, той е устоял на думата си и много добре е комуникирал българската позиция за РС Македония.

„Надявам се, че българската позиция ще стане европейската позиция”, каза министър-председателят. Той увери, че позицията ни е била непроменена и разбрана от европейските лидери. Сега всички страни членки чакали българският парламент да даде крайното си решение.

„Когато човек отстоява българската позиция, се вижда, че има и респект от европейските партньори, защото хората разбраха, че българското правителство е това, което когато си даде думата, го изпълнява”, заяви Петков от Брюксел.

Премиерът направи и кратък коментар относно отхвърленото от Димитър Ковачевски френско предложение. „Това, което той каза днес, е, че всъщност българската дипломация и българската позиция е това, което винаги сме се надявали да имаме. Предполагам, че е много трудно за него да го придвижи”, коментира Петков.

„Можем да кажем, че днес всички разбраха защо френското предложение е толкова важно и за дългосрочното решение в региона. Доволен съм, че успях да направя комуникацията директно. Нямаше страна, която да каже „не го разбираме”. За нас най-важното е да защитим позицията си и не трябва да се поддаваме на различни реторики, каза Петков и по повод изречените по-рано думи от страна на Еди Рама.

Main Menu