Румен Радев: Референдуми в зона на военни действия са пълен абсурд и България няма да ги признае

23 Сеп 2022 18:57

„Недопустимо е три десетилетия след Студената война отново да се разиграва ядрената карта. Референдуми в зона на военни действия са пълен абсурд и България няма да ги признае“. Това заяви президентът Румен Радев след консултативна среща за последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната в Украйна.

„Още от първите часове на войната заклеймихме руската агресия като категорично недопустима. От първия ден призоваваме за деескалация, но стремежът към военна победа надделява над желанието за мир. Оръжията надделяват над разума“, коментира той.

Близо три часа продължи консултативната среща при президента, на която бяха обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната в Украйна.

"На проведената днес консултативна среща обсъдихме рисковете за България и заплахите, в следствие на потенциалната опасност от ескалация на войната в Украйна. Още в първите часове на войната, свиках консултативна среща с държавното ръководство и тук в тази зала заклеймихме руската агресия срещу Украйна като категорично недопустима. От първия ден на тази война призовавам за прекратяване на бойните действия и за мирно уреждане на конфликта със средствата на дипломацията. За съжаление стремежът към военна победа на всяка цена заглушава призивите за мир. Разумът отстъпва на оръжията.

Решенията на президента на РФ за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици. недопустимо е три десетилетия след края на Студената война отново да се разиграва ядрената карта. Но колкото и абсурдно да звучи тази заплаха не може да бъде пренебрегвана

Референдуми в зона на бойни действия, където до урните падат снаряди, са правен абсурд и България няма да ги признае.

Наред с ескалацията на конфликта растат и рисковете за нашия регион, за Европа и света. Въпреки че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на страната, тези рискове се оценяват и се набелязват мерки за тяхното минимизиране. България работи усилено за гарантиране на своята сигурност, чрез укрепване на националния отбранителен капацитет и изпълняване на своите ангажименти в колективната система за сигурност на Алианса".

Румен Радев заяви, че рисковете от тази война не се изчерпват с военната сигурност. България подкрепя санкционният режим н съюза.

Ескалациите на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и доставките на петрол и производствата на горива у нас, работата на големите електро централи, доставките по море, каза той.

В срещата участваха министър-председателят Гълъб Донев, заместник министър-председателят по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, заместник министър-председателят по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, министърът на отбраната Димитър Стоянов, министърът на енергетиката Росен Христов, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова.

На срещата присъстваха още заместник началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник главният секретар на МВР Станимир Станев, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Асен Тутеков и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

По-рано днес министърът на отбраната Димитър Стоянов коментира, че българската армия е в постоянна бойна готовност, а наблюдението и разузнаването в източната част на страната е засилено.

Main Menu