Министър Пулев: Писахме „Слаб 2“ на ББР, намалихме заплатите на шефовете на 2000 лева

23 Сеп 2022 19:32

След анализите на работата на Българската банка за развитие мога да кажа много малко положителни неща. Към този момент тази банка не работи добре, не работи ефективно и не се управлява ефективно. Има и големи пропуски. Това каза по БНТ служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев.

„За този отчетен период за цялата календарна 2022 година до този момент отпуснатите нови кредити са 342 милиона лева, а към момента изпълнението е много слабо. Към края на август банката е подкрепила много малък брой клиенти с общи експозиции около 60 милиона лева. Къде са 60 милиона лева в края на август спрямо тези 342 милиона?“, попита той.

 

„Имаме много ясна визия за нещата. Първо изпратихме много конкретно послание към Надзорния съвет и към момента оценката, която поставихме, е слаб 2. Има трима експерти, които са много интелигентни, но резултатите са слаби и ние намалихме заплатите на всеки един с пет пъти - на 2000 лева. Ще предложим нови хора в надзора, които ще работят на същите намалени условия, но които ще дадат нужната стратегия и визия, за да може да работи по-добре банката като цяло“, допълни Пулев.