Скандал в НС, отстраниха Настимир Ананиев от пленарната зала

24 Ное 2022 12:43
Скандал в НС, отстраниха Настимир Ананиев от пленарната зала БГНЕС

Със скандал започна втората точка в дневния ред на депутатите, която е за промените в Изборния кодекс, съобщават от БГНЕС.

Председателстващият заседанието Йордан Цонево нареди да се започне четене на доклада за промени в Изборния кодекс. Радомир Чолаков, председател на правната комисия, започна да чете доклада, внесен от Корнелия Нинова. Това предизвика протестни действия от страна на депутати от ДБ и ПП.

След кратка размяна на реплики, в които Настимир Ананиев призова Цонев да спазва правилника на Народното събрание, Цонев го изгони от днешното заседание на парламента.

“Трябва да се спазват правилата”, скочи и Кирил Петков от ПП непосредствено пред парламентарната трибуна.

Цонев, обаче, разпореди да започнат изказвания по законопроекта.

“Изберете дали да направите изказвания от трибуната или не. Стоейки прави пред парламентарната трибуна няма да промените нищо”, заяви Цонев.

 

Мирослав Иванов от ПП уточни, че трябва да се гласува дали ИК да бъде разгледан като втора точка. “Вие сте в пълно нарушение, защото нямате първо да отнемате гласът на депутатите. Искаше се прегласуване на точката от страна на Росен Костурков, а вие не го дадохте”, подчерта Иванов.

Цонев пък му отговори, че още в началото на днешното заседание се прие дневният ред, от който ИК стана втора точка за обсъждане. “Нека да преминем към процедури, изказвания и вие имате записани 50 човека за това”, подчерта Йордан Цонев.

 

Стою Стоев от ПП поиска отлагане на разискванията по ИК, но Мустафа Карадайъ направи обратно становище. Той заяви, че "продължаваме промяната от лошо към по-лошо" и настоя това да не се случва и разглеждането на ИК да продължи. Очаквано това се и случи.

Асен Василев пък поиска Карадайъ да бъде отстранен от заседанието за обида към над 500 хил. души, избиратели на ПП. Искрен Митев от ПП пък поиска наказание за Анна Александрова от ГЕРБ, която обиждала народни представители.

Към момента залата не е гласувала дори и заглавието на Изборния кодекс. БСП, ДПС и ГЕРБ гласуват в синхрон и дружно се опитват да прокарат промените, докато от "Продължаваме промяната" опитват да ги забавят с процедурни хватки.

Малко преди 12 ч., след няколко призива Цонев да се отнася еднакво към всички депутати и да накаже или всички депутати, които са били прави на крака и подвиквали, сред които и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, Цонев отмени наказанието на Настимир Ананиев. И отмяната на наказанието обаче е в разрез с Правилника, според който наказания се отменят само с решение на председателски съвет. Заради това от ПП призоваха Цонев да отстъпи председателското място.