Депутатите приеха окончателно промените в Изборния кодекс

02 Дек 2022 21:09

Народните представители в 48-ото Народно събрание приключиха с разглеждането и гласуването на промените в Изборния кодекс. Това разбира се не мина никак спокойно, а в спорове между депутатите, в дълги и изморителни заседания, в едно от които депутатите дори слушаха химна.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП окончателно беше върнато смесеното гласуване с право на избор - да се гласува с хартиена бюлетина или с машина в секции с над 300 избиратели. След гласуване с машина ще се разпечатва бюлетина, която ще се брои ръчно в края на изборния ден, обобщи Bulgaria ONAIR.

На следващите избори ще се гласува и с хартия, и на машини. Резултатите ще се записват и на флашки, но протокол от машината няма да се разпечатва. Вместо тъмни стаички, ще има паравани. Заявленията за откриване на нова изборна секция в чужбина остават 40.

Парламентът прие Централната избирателна комисия да предостави достъп до изходния код и документацията на машините на представителите на партиите и коалициите, получили над 4% на последните избори.

За разлика от вчерашното заседание, което продължи над 18 часа, днешното не успя да продължи чак толкова дълго, но все пак приключи след 19:00 часа. След като депутатите минаха през малка част от законопроекта рано през деня, започнаха редица изказвания от страна на депутати от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков посочи, че стойността на машините в така приетия законопроект няма почти никакъв смисъл.

Надежда Йорданова от ДБ пък заяви, че в този час е станало ясно, че "хартиената коалиция" е излъгала хората. "Нагло, арогантно без никакъв свян. Стана ясно, че крайната цел е била пълното ликвидиране и машинното отчитане на българските гласоподаватели", подчерта тя.

Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" също взе думата и заяви, че тези, които са ги наричали лъжци, са хвърлили 80 млн. лв. "ГЕРБ, БСП и ДПС връщат хартията. Не можем да се примирим с това", категоричен е той. Лорер обясни, че тези 80 млн. лв. са се превърнали в принтер с екранче.

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров посочи, че те обсъждат технологията на гласуване. "Това, което се случва тук, е една фасадна демокрация. Това, което виждаме обикновено, е една претенция. Сега тези машини бяха превърнати в едно принтиращо устройство, да, запазихме паметта, какво става с тези данни, какво пречи тези данни да бъдат показани на българските граждани. Това, което се случва в залата, е пример на управлението, което ни очаква, което ще е сковано от тази "хартиена коалиция". Това е, което ще виждате в следващите години и се кове в тази зала", подчерта той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ се намеси и заяви, че те не могат да се разберат за едно нещо. "Ние просто вярваме на българите за разлика от вас", отбеляза той. Чолаков добави, че "Продължаваме промяната" вярват на машините, но не и на хората, информира БГНЕС.

Тома Биков от ГЕРБ подчерта, че през последните 32 години властта се избира чрез избори и това е огромно постижение. "Това се дължи на хората от ЦИК, които вие твърдите, че изграждат фасадна демокрация. Връщане на смесеното гласуване, докато не се намери по-подходящ вариант за това едновременно всички граждани да могат да упражнят правото си на глас, да бъдат гарантирани честни избори и да се вдигне доверието в изборния процес", изтъкна Биков.