Проф. Христо Пимпирев: Всички нормални държави, които имат море, имат и научноизследователски кораби

31 Дек 2022 11:03

Не може да сме морска нация, без кораб под български флаг, преди 30 години унищожиха флота, това стана ясно от думите на проф. Христо Пимпирев, ръководител на българската антарктическа експедиция на о-в Ливингстън в коментар за Агенция "Фокус" по темата за първия български научноизследователски кораб - "Св.Св.Кирил и Методий", 30 години, след като българският морски флот бе унищожен.

"Всички нормални държави, които имат море, имат и научноизследователски кораби, Така че ние ставаме нормална държава с този кораб, "Св.Св.Кирил и Методий". Досега ние не можехме да се наречем морска нация, тъй като нямахме кораб с български флаг, който да плава в Световния океан. Преди 30 години имахме риболовна флотилия, която седеше целогодишно там и цели фамилии се изхранваха край морето. Тази флотилия с промените някак си се изпари, изчезна", каза той.

"Ние какво, втора категория държава ли се смятаме? То може и без научноизследователски кораб, но ще бъдем като някоя африканска държава. То и доста "хейтове" се изляха по този кораб", допълни проф. Пимпирев.

От думите му стана ясно, че българската арктическа база е много търсена за научни изследвания, а корабът още повече е повишил интереса на много страни в изследванията на Антарктида.

"Океанските басейни, Световният океан ще изхранва човечеството. Той е изключително важен за климатичните промени - само си представете, ако промени посоката си топлият Гълфстрийм, това означава ледена епоха за Великобритания и северните страни4, каза още ученият.

Проф. Пимпирев коментира и темата как се оцелява на Южния полюс, когато свършат провизиите и налагало ли се е в неговата практика да се стигне до осигуряване на храна чрез лов: "Случвало се е да се свършат провизиите, но чак да ловуваме не се е стигало. Все пак имаме едни съседи испанци, които са ни много близки приятели и обикновено те спасяват положението. Те като свършат нещо, ние спасяваме положението. Ловували са първите експедиции, пионерските - това е краят на 19-и и началото на 20-и век. Те са продължавали по две години и половина, напълно откъснати от света. Били са с доста по-стари кораби, така че това са били мъже".

Main Menu