Никола Стоянов: Обърнахме темпа на инфлацията, въпреки рекордно високите нива през август 2022 г.

19 Ян 2023 18:28

 

Служебният кабинет обърна темпа на инфлацията, въпреки рекордно високите нива, които заварихме в началото на август миналата година. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на отчета на правителството днес. Той допълни, че през октомври 2022 г., за първи път от последните 18 месеца, бе отчетен спад на инфлацията, а темпът на намаление продължава.

„Поехме управлението в ситуация, в която инфлацията бе достигнала исторически връх, сравним само с този от 1998 г.”, подчерта Никола Стоянов. По думите му редица анализатори са били на мнение, че тенденцията ще се разраства и ще достигне пик в средата на 2023 г. „Правителството показа, че с работа в екип и с последователни действия в сферата на енергетиката, може да пречупи инфлационния растеж само за няколко месеца”, допълни икономическият министър.

От думите на Стоянов стана ясно, че след два последователни месеца на спад - октомври и ноември - през декември се задържат същите нива. Това бе определено като положителен сигнал, тъй като преди коледните и новогодишните празници традиционно търсенето се увеличава, което стимулира и ръст на цените.

„Сега най-важната цел е да се продължи тази тенденция, така че всеки човек да усети и реално поевтиняване“, подчерта Никола Стоянов. Той допълни, че първостепенна задача е намаляване на цените на стоките от първа необходимост и хранителните продукти, които ежедневно присъстват на трапезата на българите. „Това ще позволи на България да достигне критериите за приемането на страната в еврозоната“, обясни още Стоянов.

Main Menu