Радев спори с Нехамер: Граничният контрол не е причина да не сме в Шенген

23 Ян 2023 18:32

Подобрихме значително организацията на българо-турската граница, ремонтираме наличната инфраструктура, инсталират се нови технически системи, предприемаме действия за усъвършенстване и подготовката на граничните полицаи и повишаване на техния интегритет, командировахме допълнително сили от българската армия на границата и засилихме проверките вътре в страната за борба с нелегалната миграция.

Президентът Румен Радев изброи пред австрийския канцлер Карл Нехамер в Елхово свършеното от България, след като двамата направиха обиколка по оградата, възпираща нелегалната миграция на българо-турската граница. Президентът е удовлетворен, че е имал възможността да се запознае Нехамер с границата ни и как граничарите я охраняват.
Радев посочи, че високо оценява ангажиментът и подкрепата на Австрия за справяне с проблемите с нелегалната миграция, но България не приема позицията на Австрия да ни наложи вето върху приемането ни в Шенгенското пространство именно с аргумента за миграционния поток. Радев влезе директно в спор с Нехамер за неговите аргументи - това, че Шенген не функционира пълноценно в Европа, че между държавите се въвежда граничен контрол, не означава, че България и Румъния трябва да стоят извън Шенген. Ние доказваме ежедневно, че охраняваме външните граници на ЕС повече, отколкото редица Шенгенски държави, изтъкна българският президент.

Шенген олицетворява едни значими ценности на ЕС - свободата на движение и сигурност, но Шенген има икономически и други измерения. Не е справедливо да бъдем с Румъния извън Шенген, защото от това страдат икономите ни, губи и Австрия, защото Австрия е инвеститор номер едно в България, ценим изключително това силно икономическо сътрудничество между двете страни, посочи Радев. Той вярва, че ще се намери рационално решение в обозримо бъдеще.

С Нехамер споделяме общо убеждение, че охраната на външните европейски граници е общ ангажимент за всички държави-членки.

Радев посочи още, че България е изправена пред мощна мрежа за трафик на мигранти, не малко от трафикантите са граждани на държави-членки на ЕС. МВР и службите ни за сигурност работят активно не само със съседните държави, но и с всички държави от ЕС. В резултат на това се проведе мащабна специализирана операция в България, Турция и съседни държави, като били ударени не просто трафикантите, а центровете, които ръководят трафика, изтъкна Румен Радев.

 

Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа и България като отговорен член на ЕС полага огромни усилия да отговори на това предизвикателство, подчерта президентът и напомни, че България е построила изцяло оградата по българо-турската граница с държавен бюджет.

Радев открои различните системи за видеонаблюдението на оградата на границата и добави, че през изминалата година натискът над нашата граница е нараснал рязко, а действията на мигрантите стават все по-агресивни. В рамките на 4 месеца България е загубила четирима полицаи, а десетки други са ранени, посочи държавният глава. За справяне със ситуацията България предприе бързи и решителни мерки - на първо място срещите с Турция и Гърция на ниво президент, председатели на парламенти и министри на вътрешните работи, напомни Радев.

 

Main Menu