Костадин Костадинов: На Северна Македония трябва да бъде наложено вето за влизане в ЕС

24 Ян 2023 16:53

На Република Северна Македония трябва да бъде наложено вето за влизане в ЕС. Така лидерът на “Възраждане" Костадин Костадинов коментира пред журналисти в парламента последните събития в западната ни съседка, съобщи репортер на Агенция "Фокус“.

Предупреждавахме, че ако бъде свалено, ще имаме сериозни проблеми. Пендаровски е излъчен от партия, която в момента е основен двигател на антибългарските процеси в Северна Македония."

Той обяви, че имат информация, че това, което се е случило в Охрид е пряко или косвено инспирирано от Мицовски. “Македония винаги в показвала, че когато тръгне в една линия на противопоставяне с България, е готова да стигне до край. Големият въпрос е докъде ще стигне страната ни", каза още той.

На въпрос дали партията му ще отиде на честването на рождението на Гоце Делчев, Костадинов заяви: “Винаги, когато сме имали време сме ходили, но сега чакаме разпускане на парламента. Ако имаме време ще отидем. Ние никога не планираме нашите мероприятия в Македония в зависимост от чужди фактори. Ние никога не ги правим, за да ядосаме някого или да се харесаме.

Той допълни, че всяка година само “Възраждане" ходи на 4 май на ловното място на Гоце Делчев. “И там е имало случаи, в които гръцките власти са задържали хора, когато са полагали венци - и там не е безконфликтно", посочи още той.

Костадинов бе категоричен, че ако ние не защитаваме нашите интереси, няма кой друг да го направи.

Лидерът на Възраждане поздрави министър Милков, че е поставил въпроса на Съвета на външните министри, но според него нищо не е произтекло след това.

“Важно е какво прави нашето правителство, трябва да поискаме свикване на заседание на Съвета на външните министри от НАТО. Трябва да тропнем по масата", каза още Костадинов и продължи, че това се неприятелски действия. По думите му някой се опитва да вкара България и Македония в руско-украинския сценарий.

По темата за предстоящите предсрочни избори, лидерът на “Възраждане" заяви, е в момента парламентът приема вредни решения само под чужд натиск.

“Колкото по-скоро се разпусне Народното събрание, толкова по-добре."Костадинов недоумява защо президентът Радев бави тази процедура.

По въпроса за начина на провеждане на изборния процес, Костадинов смятам, че след като бе прието смесеното гласуване, то така трябва да бъде приложено.