Експерт: Последните промени в Изборния кодекс са 24-тите поред, това е печален рекорд

25 Ян 2023 22:16

"Очакваме ЦИК да реши как ще изглежда новият изборен протокол. След новите промени в Изборния кодекс със сигурност ще има протокол, който няма да бъде лесен за попълване. В същото време, с промените в ИК, е отредено едно значително подобрено заплащане на членовете на СИК - минимум 1/4 от минималната работна заплата. И дано най-сетне да им бъде вменено абсолютното задължение да преминат през обучение, за да бъдат подготвени".

Това коментира пред БНР изборният експерт и член на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева.

Последните промени в Изборния кодекс са 24-тите поред, това е печален рекорд, коментира тя и посочи задължителното въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции и хартията за машините за гласуване като най-големите предизвикателства пред администрацията, ангажирана с изборния процес.

"Видеонаблюдението е по-лошо от просто спорен въпрос. ... Някой ни вмени доверието, че ако има една камера, която седи и ни наблюдава, това, което се случва в секциите, ще бъде по-проследимо и тази камера ще има по-добри очи, отколкото всички граждани, представящи цялата политическа палитра и независимите наблюдатели. ... Вместо хората да имаме ангажимент към опазване на изборния процес, се слага една камера, която не знаем дали ще има техническа възможност да запише. Какво ще стане, ако това записване не сработи?", каза още Дечева.

По думите ѝ съществува една лоша традиция:

"В края на изборния ден, за да стане по-бързо предаването на протоколите, след като се отделят по партии, оставя се на представителите на политическите партии в СИК сами да преброят собствените си гласове, където може да се спекулира. Аз не знам за такива случаи, но може да се спекулира. Ако наблюдателите имат достъп до това броене, още едно съмнение ще отпадне и в края на изборния ден ще знаем, че това, което е отчетено като резултат, ще отговаря на нашия глас".