Печат на тази страница

ЦИК обещава - среднощно броене на 2 април няма да има

03 Фев 2023 08:15

ЦИК ще се справи с предсрочните парламентарни избори на 2 април. Има предизвикателства вследствие измененията на Изборния кодекс, но ще се справим.

Това заяви говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева пред БиТиВи.

Около 12 млн. лв. ще струват предсрочните парламентарни избори на 2 април, но колко точно - предстои Министерски съвет да публикува план-сметката.

Тя обясни, че има промяна в 10 избирателни района, като в 6 от тях намаляват по един мандат. В три района се увеличава по един мандат и в София 23-МИР се добавят 3 мандата. По-малко от 4 мандата не може да има в района, като 240-те мандата ще бъдат разпределени спряно последното преброяване, организирано и проведено от НСИ.

От ЦИК са получили уверение от печатницата на БНБ, че ще получат необходимата хартия за гласуване. До 15 март ще бъдат доставени 10 000 ролки хартия и до 25 март още 10 000 ролки. Всички трябва да бъдат спокойни, хартията и дизайнът на бюлетината е избран, подчерта Матева.

Тя посочи, че разписката и машинната бюлетина няма да имат много различно съдържание. Няма да бъдат идентични, но едва ли върху машинната бюлетина ще разрешим разпечатването на цялата информация, която се съдържа в електронната бюлетина, обясни Матева. ЦИК ще изпълни закона така, както трябва, без да го нарушава.

Матева уточни, че ще има и видеонаблюдение на изборите, като предстои да се определят условията и редът, по който ще се извършва видеонаблюдението. ЦИК са в контакт с Министерски съвет, който трябва да осигури технически видеонаблюдението. Изпълнителната власт трябва да посочи какви устройства ще се използват.

ЦИК ще направи всичко възможно да не се стигне до среднощно броене на гласове, като ще опишат в методическите си указания какво трябва да направят членовете на Секционните избирателни комисии. След като възнагражденията на членовете на СИК ще бъдат доста по-високи, Матева се надява и на по-голяма отговорност по време на предсрочните парламентарни избори на 2 април.

"Порочни практики винаги може да има при всички видове гласувания, но нашата цел е да създадем такива правила, за да изолираме възможността за тях", увери Росица Матева.

Тя добави, че няма промени при гласуването в чужбина, които да касаят избирателите.

Свързани статии (по етикет)

Main Menu