Кабинетът "Донев 2" поема властта. Радев: Без парламентарна подкрепа успяхте да спрете свободното падане на държавата

03 Фев 2023 15:12
Кабинетът "Донев 2" поема властта. Радев: Без парламентарна подкрепа успяхте да спрете свободното падане на държавата Снимка: БГНЕС

Новото служебно правителство, начело с Гълъб Донев, официално встъпва в длъжност от днес. Президентът Румен Радев представя задачите и приоритетите пред кабинета "Донев 2".

"Основните приоритети трябва да бъдат насочени за гарантиране на покупателната способности на българските граждани и борба с обедняването, подкрепа на най-уязвимите, ограничаване на монополите и спекулата, подобряване на условията за икономическо развитие, подкрепа на родните производители и привличане и то агресивно на чуждестранни инвестиции. Основна задача на правителството е подготовката на честни и прозрачни избори и тя се усложнява на фона на новите промени в Изборния закон", каза президентът Румен Радев, като изрази увереност, че кабинетът ще направи всичко необходимо гласът на българските граждани да не бъде изкривен.

Ангажимент на правителството остава и сигурността, и работата по проектите по модернизация да продължи да се развива. Радев очаква по-голямо укрепване на сигурността на границата в взаимодействие с ЕК, борбата с престъпността, финансовите престъпления, беззаконието по пътищата, наркоразпространението. Очаква да продължат усилията за укрепване на държавността, правосъдната реформа, борбата с корупцията, въпреки абдикацията на парламента по тези теми. Очаква и проектът за Национална детска болница да продължи да се развива, както и подготовката на проекта за спешна медицинска помощ по въздуха. Президентът очаква да развиват постигнатите успехи в европейската интеграция.
Радев заяви, че ги очаква изключително оспорвана предизборна кампания и част от участниците в нея ще опитат да извлекат дивиденти на гърба на служебния кабинет, да ги провокират, да оправдаят с тях провалите и да си приписват техните успехи. Президентът призова министрите да пазят самообладание и да не се намесват в кампанията. Да не вземат страна, но да устояват истината и интересите на ведомствата, които представляват и най-вече на българските граждани.

"Този втори мандат ще бъде още по-труден, защото проблемите са много, а очакванията - големи. Дръжте пулса на проблемите на хората и работете за тях. Това е залогът за вашия успех. На добър час", каза Радев.

"Поканих ви, за да ви благодаря за усилията и резултатите, и да назнача новото служебно правителство. Точно преди 6 месеца поехте отговорност да управление на страната в труден момент. Прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката и благосъстоянието на хората. Блокирани институции, рекордни цени на горивата и липса на газ, на договори, на слотове, на търгове, интерконектор в насипно състояние и подивели цени. Замразени инфраструктурни проекти, липса на закони по ПВУ, нула одобрени европейски програми, липса на напредък в европейската интеграция, блокаж на "Капитан Андреево", застой в модернизацията на българската армия, рекорден миграционен натиск, война до нашите граници. Затова и приоритетите, които отправих към вас бяха насочени с този фокус, сред които укрепване на сигурността, гарантиране на доставките, сваляне на цената на енергоносителите с фокус върху интересите на обикновените потребители и българската икономика. Засилване на европейската интеграция и особено внимание върху покупателната способност на българските граждани", каза президентът Румен Радев, цитиран от БНТ.
Президентът заяви, че без парламентарна подкрепа правителството е успяло да спре "свободното падане на държавата", да парира кризите, да проведе честни избори и да открие нови възможности за възходящо развитие на страната.

Даде пример с един от най-критичните сектори - енергетиката, където е завършен интерконекторът с Гърция и са се организирали първите прозрачни реални търгове за доставка на втечнен газ. Решен е проблемът със слотовете и то за десетилетия напред чрез удвояване на капацитета Александруполис и споразумението с Турция.
Кабинетът е успял да снижи цената на горивата до най-ниската в Европа, а "Лукойл" да се регистрира и да плаща данъците си у нас.

Открои и предприетите стъпки за подкрепа на най-уязвимите слоеве на населението. Подготвени са липсващите закони по ПВУ и реално е стартирало изпълнението на този план. Утвърдени са всичките 10 европейски програми с гаранция на едно солидно инвестиране през следващите години.

"За първи път държавата си с цялата си мощ стъпи на "Капитан Андреево" в ефективно партньорство с нашите съседи и партньори от ЕС се засили охраната на границата и нелегалният трафик на мигранти бе редуциран значително, а в системата на МВР започнаха оздравителни процеси", каза още Радев.

Поздрави кабинетът, че е успял да овладее основният фактор, който генерира инфлация - цените на енергоносителите.

Main Menu