Честваме 3 март - 145 години от Освобождението

03 Мар 2023 08:23

Честваме Националния празник на България. 145-ата годишнина от Освобождението ще бъде отбелязана с редица прояви в цялата страна.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор. Той слага края на Руско-турската война от 1877- 1878. Трети март е обявен за национален празник през 1990 година. Днес отдаваме почит на героите, обрекли съдбата си на свободата, независимостта на родината и нейното обединение.

Министър-председателят Гълъб Донев ще участва в тържественото честване на връх Шипка, с което ще бъде отбелязан Националният празник. За осигуряване на обществения ред е организиран и пропускателен пункт на полицията в подножието на Паметника на свободата. Отбелязването на празника започва в 11 ч. с концерт. От 11.30 ч. премиерът Гълъб Донев ще приеме почетния караул, след което ще започне заупокойната молитва в памет на загиналите воини, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. Паметникът на свободата ще работи с удължено работно време до 19 ч.

Към Шипка ще се допускат участниците в честването на 3 март, като до 12.30 ч. се осигурява еднопосочно движение на автомобилите в посока към връх Шипка, а след този час автомобилите ще преминават еднопосочно в посока Габрово и Казанлък.

В София в 18:30 ч. започва тържествената заря-проверка. Честванията са на плащад "Народно събрание".

В Пловдив митрополит Николай ще отслужи молебен в катедралния храм "Света Богородица". Вечерта на площад "Централен" ще се проведе тържествена заря-проверка с участието на военни формирования от Пловдивския гарнизон.

Main Menu