КЗП констатира рекордни 651 нарушения при 755 проверки в търговски хранителни вериги

19 Мар 2023 12:49

”651 нарушения, 254 от които са нелоялни търговски практики, е констатирала КЗП при извършени 755 проверки в търговски хранителни вериги”. Тези последни данни съобщи в ''Неделя 150'' по БНР Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите. Той подчерта, че проверките са фокусирани върху големите хранителни вериги, защото по-голямата част от хората пазаруват от тях.

По думите на Ангел Джалев се наблюдава "неприятна и изключително тревожна тенденция" при нелоялните търговски практики: "Може би проблемът е бил неглижиран и се е натрупал на пазара. Трябва да му се обърне специално вниманиe, защото този проблем изкривява целия пазар. Прилагането на нелоялна търговска практика от страна на големите търговци принуждава и малките търговци да прилагат същите практики, което изключително много изкривява пазара и е предпоставка за изкуственото завишаване на цената, тъй като на стоките се придават качества, които не притежават, и се продават по този начин на завишена цена, която не отговаря на качеството".

 

Към момента не е налаган максималният размер на санкция за нелоялна търговска практика, каза Джалев и уточни, че кампанията за проверки е започнала скоро: "Хубаво е да се помисли и за завишаване на санкциите, тъй като европейската практика е санкцията да е процент от оборота на конкритния търговец, а не като у нас - 50 хил.лева. Ако се завишат санкциите, ще има възпиращ и възпитателен ефект".

 

"Притеснителна е тенденцията за голямо завишаване на цената по веригата от производител до потребител, което не е обосновано от икономически или инфлационни процеси", подчерта още той.

Main Menu