Дянков: Помощите за бизнеса са към 13 млрд. лева на година, ако се спрат, ще се покрие дефицитът

19 Мар 2023 12:54

За първи път от 25 години България има толкова голям дефицит в бюджета, заяви бившият финансов министър и финансист Симеон Дянков по Нова тв. И допълни, че очаква по-сериозни мерки от просто „затягане на коланите”.

Служебното правителство избягва темата за спирането на енергийните помощи за бизнеса, твърди Дянков. Според него правителството се страхува бизнесът да не се обърне срещу кабинета и президента.

„Там отиват към 13 млрд. лв. за година. Това ще е достатъчно, за да се покрие дефицитът”, увери финансистът.

„Стана време за редовния бюджет за 2023 г. По закон той трябва да се приеме през април. За това, според мен, финансовата министърка излезе с тези тревожни прогнози, по-емоционално, отколкото е редно”, каза още Дянков. По данни на МФ се очаква бюджетен дефицит от 7%.

По думите му има три стъпки, които трябва да се предприемат в сегашната криза – да се върне 20-процентното ДДС за някои стоки и услуги, да се спрат енергийните помощи за бизнеса и да се види къде може големи групи разходи да се намалят.

По думите му няма риск за валутния борд, но се отдалечаваме от еврозоната. И допълни, че двуцифрената инфлация ще остане поне до есента.