Министър Стоянов ще участва във Форум за партньорства на ЕС в областта на отбраната

19 Мар 2023 18:30

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов ще участва в съвместно заседание на министрите на отбраната и на външните работи на държавите членки на ЕС в рамките на Съвет „Външни работи“ в Брюксел, съобщиха от Министерството на отбраната. На заседанието ще бъде дискутиран годишният доклад на Върховния представител по изпълнението на Стратегическия компас за сигурност и отбрана.

На 20-и и 21 март 2023 г. министърът на отбраната ще участва и в първото издание на Форума за партньорства на ЕС в областта на сигурността и отбраната. Планира се такъв форум да се провежда на всеки две години. Целта е повишаване на ефективността и координацията на усилията на ЕС за засилване на сътрудничеството с партньорите по линия на Общата политика за сигурност и отбрана.

Форумът ще започне с дискусии на министрите на отбраната и на външните работи на държавите членки на ЕС и с министрите на отбраната на страните партньори по въпросите на съвместното управление на съвременните предизвикателства пред сигурността в глобален мащаб.

Предишното редовно заседание на Съвет „Външни работи“ на ЕС в Брюксел се проведе на 20 февруари и в него участва служебният министър на външните работи Николай Милков. Тогава акцентът в работата на външните министри на ЕС беше навършването на една година от нападението на Русия срещу Украйна, последиците от войната за Съюза и за света като цяло, както и продължаващата подкрепа за украинския народ.

Main Menu