Хампарцумян: Опитът да се контролират цени със сайт е популизъм

25 Мар 2023 11:20

Да се контролират цените със сайт и администриране е популистичен и безплоден опит да се покаже загриженост за населението. Това каза по Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян в коментар за последните мерки на служебното правителство да ограничи скока на цените на хранителните продукти.

Има инфлационни процеси по света. Нещата поскъпват, но ние забравяме, че дори и без инфлационните процеси в крайна сметка … да вземем едни краставици. Има различни краставици – малки, меки, криви, хрупкави и те, разбира се, имат различни цени. Същото е и с другите плодове и зеленчуци. Така че да се опитваме да стандартизираме и администрираме цени е мисия невъзможна. Няма как да се случи. Опитвано е при комунистическата система. Не работи добре, посочи Хампарцумян и допълни, че сайтът за цените ще е най-полезен за тези, които са взели парите да го направят, защото ще изкарат някой лев.

"Какъв смисъл има да сравняваме цени? Цената има най-различни компоненти – качество, удобство и т. н. Ако ще трябва да пазаруваме с 5 ст по-евтино на 500 км, очевидно няма да се случи. Ще бъде важно може би за някой студент, който ще пише курсова работа за цените на еди-какво си през март в България. Ние искаме ефективен пазар – това означава висококачествени стоки, които се предлагат конкурентно и хората имат избор. Хората са готови да платят премия за качество. Един хубав зеленчук е нормално да струва повече. Какво общо има сайта на Министерството на икономиката и усилията на някакви чиновници?", риторично запита банкерът.

По думите му държавата трябва да контролира качеството, съдържанието на пестициди, нитрати или други компоненти, защото потребителите няма сензори да го правят.

Едно е да опъна едно чердже с нулев разход, на някой прашен път, и да сложа една хубава продукция - съвсем друго – някой да построи хипермаркет или борса, с хладилници, щандове – това също струва пари. И също се отразява на крайната цена, каза той.

Прогнозата му е, че цените на плодовете и зеленчуците не само ще се успокоят, но ще тръгнат надолу. "Напълно естествено е през сезона да са много, евтини и качествени. Кой е казал, че трябва да ядем евтини зеленчуци посред зима?", коментира банкерът.

Main Menu