Министърът на икономиката: Обмисляме нова компенсация за горивата

25 Мар 2023 15:08

Обмисляме търговците да получават отстъпка за горивото, ако доставят стоки до магазини в ниско населени райони. Тази мярка обаче ще има социален, а не масов аспект. Това заяви в „Събуди се” по NOVA министърът на икономиката Никола Стоянов.

"Не бих могъл да си позволя да посоча някой с пръст и да кажа ”проблемът е само тук”. Най-вероятно проблемът е навсякъде по веригата и съвкупността от тези проблеми от различните звена по веригата води до едно необосновано поскъпване. Така в той коментира извършените през изминалите седмици проверки за спекулативни цени в търговската мрежа.

Той обясни и начинът, по който ще действа сайтът на служебното правителство, на който ще бъдат сравнявани цените на основни хранителни стоки в страната. „На началната му страница има икони на 30 продукта, както и на четири суровини. Това са продукти от малката пазарска кошница. Има няколко филтъра, по които можем да видим цената – за цялата страна, по области или в други европейски държави”.

По думите му този сайт дава една много добра информираност за потребителите. „За пръв път той обединява информация от различни институции. Това беше и целта, тъй като подобен инструмент е липсвал. Трябвало е от много години да има една обща информационна система по отношение на храните в България и това е началото в нейното изграждане”, подчерта министърът. И допълни: „Не очакваме чрез сайта да намалим цените. През него можем да наблюдаваме процесите и тенденциите. Те са по-важно – дали, ако на сайта цената на едро пада, но на дребно продължава да се качва – виждаме, че има проблем по веригата. На сайта има и директна връзка към КЗП и БАБХ, към които могат да се подават сигнали”.

Николов коментира и идеята за таван на надценката. „За това трябва промяна в закона. Предполагам, че около Великден ще се събере парламента. наистина разчитам, че това ще е в дневния ред на депутатите и това ще е първото нещо, с което ще се заемат. В началото имахме идея това да стане чрез Наредба, но експерти ни посъветваха, че това ще бъде законово „на ръба”. Затова решихме да минем по сигурния и правилния начин, а именно – през закон”.

Той обясни, че идеята е таван на надценката да има за един до два артикула от продуктова група. „Това ще изкриви в минимална степен пазара. Този таван ще важи за търговци, които са от определен праг нагоре и няма да засегне малките магазини”.

По отношение на компенсациите за горивата, министърът посочи, че се работи по няколко нови мерки. „Мислим една от тях да е съчетана с мерките по отношение на храните – да се финансира част от логистиката към ниско населени райони, които са останали без магазини. Идеята е тези мерки да са социални с оглед на тези цени на горивата. Не мислим за подобна масова мярка като 25-те стотинки. Сега евентуално търговците ще получават отстъпка за горива, ако доставят стоки в ниско населени места”.

Main Menu