Бизнесът гневно пита: Какви са тази цени на природния газ?

27 Мар 2023 13:48

Предложената за утвърждаване цена за природния газ за м. април 2023 г. е 103,08 лв./MWh, съответно очакваната цена за индустрията е 114,72 лв./MWh или 58,66 EUR/MWh., съгласно договора за доставка на природен газ по свободни цени за 2023 г между "Булгаргаз" ЕАД и клиенти.

Бизнесът в лицето на Асоциацията на работодателите в България пита обаче как и от къде се е формирала тази цена, при положение, че към 22 март 2023 г. фючърсните котировки на TTF за април на борсата ICE възлизат на 42,32 EUR/MWh (82,77 лв./MWh).

Т.е. прогнозната разлика, която ще надплати българският бизнес за април месец възлиза на 16,34 EUR/MWh (31,96 лв./MWh) или 38,6%.

Гневното писмо от името на АОБР, в която членуват четирите най-големи работодателски организации - АИКБ, БТПП, БСК и КРИБ, е изпратено до вицепремиера по икономическите политика Христо Алексиев, енергийния министър Росен Христов, председателя на КЕВР Иван Иванов и изпълнителния директор на "Булгаргаз".

Работодателите пишат и че ситуацията е сходна и за текущия март месец, както и за февруари:

Март: цената за промишлеността е 118,38 лв./MWh (60,53 EUR/MWh). Средната цена на ТТF spot на борсата ЕЕХ от 1 до 21 март е 45,31 EUR/MWh (88,62 лв./MWh) - разлика от 33,6% и не в полза на българския пазар.

Февруари: цената за бизнеса е 135,99 лв./MWh (69,53 EUR/MWh), а средната цена на ТТF spot - 53,64 EUR/MWh (104,91 лв./MWh). Разликата е 29,6%.

"Отчитайки дългосрочния договор на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД за доставка на един милиард кубически метра природен газ от Азербайджан, който е обвързан 100% с петролна компонента и ниските котировки на петролните деривати, българският бизнес няма обяснение за формираните от "Булгаргаз" ЕАД и одобрявани от КЕВР цени на газа от началото на годината", заявяват от АОБР.
По техни оценки, тези разлики ще доведат до допълнителен разход за индустрията от около 42 млн. лв. месечно или приблизително 125 млн. лв. за периода февруаро и април, а нарастващите разлики в цените на природния газ и то в момент, в който пазарната конюнктура в Европа се подобрява, ще влошат конкурентоспособността на българската индустрия и забавят икономическия растеж.

Ясно личи, че освен, че започнахме да плащаме по-скъп газ от Западна Европа, а и ножицата се отваря с всеки изминал месец, заявява още бизнесът.

АОБР добавят и още два факта към въпросите си - за скъпия газ в "Чирен" и дали са предприети някакви мерки, както и за реална обосновка за размера на премията, начислявана от "Булгаргаз" ЕАД от почти 12 лв/Мвтч, която също допринася за оскъпяването на доставките.

Четирите работодателски организации настояват за предприемане на незабавни мерки за намаляване на разликата между спотовата цена и цената за българските стопански потребители.

Main Menu