Никола Стоянов: Ако има клиенти за 155 мм снаряди, те ще бъдат изнесени

27 Мар 2023 22:39

Министерството на отбраната поетапно ще започне да обновява запасите си от боеприпаси, чиято годност изтича в следващите три години, съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов, цитиран от БНР. ВМЗ-Сопот ще проверява тяхната пригодност и ще ги доставя през съществуващи вече договори:

"ВМЗ ще използва тези снаряди, ще ги проверява, да види какво от тях може да се използва, какво има нужда да бъде поправено. След като минат през ВМЗ и те вече са абсолютно годни. ВМЗ с тях ще доставя през договори, които вече има. Не става дума за нови договори въобще. А съответно ще се ангажира и ще произведе нови такива, които да върне на българската армия".

Министърът на икономиката Никола Стоянов посочи още, че ВМЗ-Сопот не изнася директно боеприпаси. Ако евентуално има клиенти за 155-милиметрови снаряди, разрешителните за износ се издават по стандартния ред от Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията:

"Ако ВМЗ има клиенти за 155-милиметрови, тези клиенти ще поискат износни разрешителни от Комисията, а те ще си подпишат договор с ВМЗ. ВМЗ е просто производител, той не търгува", каза Никола Стоянов.

Main Menu