Доц. Красен Станчев: Естествено е преди избори да се купуват гласове

28 Мар 2023 13:27
Доц. Красен Станчев: Естествено е преди избори да се купуват гласове БГНЕС

Естествено е преди избори да се купуват гласове на едро с обещания за компенсации, за помощи и т.н., и съответно тези помощи да бъдат за всички, не само за тези, които се нуждаят, защото купуването на гласове на дребно е забранено, но на едро не е забранено.

Това каза доц. Красен Станчев – основател на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет "Свети Климент Охридски“, относно продажбата на корпоративните гласове в сутрешния блок "Денят на Фокус" по "Фокус".

Според него най-голямото купуване на гласове е от 1-ви януари 2009 година, като смята, че тогава е имало увеличение на минималните осигурителни прагове, което дало ефект около 6 млрд. като цена на работодателите за 10 години.

"От една страна имате по-малко предлагане на гласове, тоест хората по-малко гласуват, от друга страна имате по-голямо търсене, защото е по-разумен парламентът и от трета страна, когато тръгнете из цялата страна, то тогава ви трябват повече пари, от това ви трябва концентрирано поведение на избирателите в определени общини и избирателни секции", коментира доц. Станчев за продажбата на такъв вот. Той е на мнението, че именно това оказва влияние върху цената.

 

"Напълно естествено е затова и се качва цената. Както на отделния глас, аз не знам дали се е качила три пъти, както казва министърът или е повече, но вероятно по същата логика се е качила и цената на корпоративния вот", допълни още той.

Доцентът смята, че манипулирането на вота не е "абсолютно свободна търговия", като добави, че за да помогнем на някого да спечели изборите, трябва да накараме служителите ни да гласуват.

"Вие съответно трябва да накарате вашите служители да гласуват за този някой, вие трябва да сте сигурен, че след време този някой ще може да се отплати по някакъв начин, а тогава когато очаквате парламентът да има трудно правителство, както е било преди това, да има краткосрочно правителство, което няма да му свърши много работа, то тогава също цената се качва", добави още доцент Станчев. Той добави, че цената се качва по два начина.

"Качва се както в кеш, така и в натура - предполагаеми бъдещи услуги, които могат да се очакват от определена партия", заключи той.

Main Menu