Демерджиев за бомбените заплахи: Водещата версия е за хибридна атака от Русия

28 Мар 2023 13:35
Иван Демерджиев Иван Демерджиев

Сигнали за бомби постъпват паралелно в училища в няколко европейски държави, не само у нас. Те не са реални и целят всяване на страх. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на брифинг пред журналисти в Малко Търново.

По думите му България е потърсила съдействие от партньорските служби в Европа и САЩ, които работят по установяването на източника на тези заплахи: "Източниците на атака и подходите са едни и същи. Партньорските служби в Европа и САЩ са сигнализирани и работят по установяване на източника".

Заплахите идват от имейли, регистрирани в мрежата на Google. "Само американските служби могат да установят източника, защото Google е тяхна отговорност. Редица европейски държави са изправени в момента пред същото. Водещата версия е, че става въпрос за хибридна атака, свързана с Русия", каза вътрешният министър.

Попитан има ли протокол за действие, след като всички училища реагираха по различен начин - едни прекъснаха занятия за часове, други за цял ден, министърът обясни, че има. До дни обаче ще има промяната в протокола, за да може по-лесно да се преценява кога има реална заплаха:

"Има протокол и той се спазва. Точно това поражда проблеми, тъй като той е от 2000 година. Свиквам междуведомствена работна група, която да прегледа протокола и да се актуализират реалните опасности преди да се пристъпи към евакуация на училища, летища или други обекти от инфраструктурата".

На въпрос дали заплахите са свързани с предстоящите след дни предсрочни парламентарни избори, Демереджиев отговори, че не вижда такава връзка.

Тази сутрин сигнали за бомбени заплахи бяха отправени към десетки училища в София, Плевен, Сливен и Бургас, а преди ден близо 50 училища в София, Бургас и Варна също получиха сигнали за взривни устройства.