Явор Гечев: Не можем да наложим таван на цените

29 Мар 2023 07:57

И да искаме, не можем да наложим таван на цените. Това заяви в интервю за БНТ министърът на земеделието Явор Гечев.

Той отчете голям натиск на пазара върху българските земеделски производители. “Септември българската държава изрази позиция, че сме солидарни с Украйна, но сметката, която плащат земеделските ни производители, е много голяма. Коридорите, които се гласуваха, позволяват безпрепятствено всички земеделски стоки от Украйна да преминават. Стига се до пренасищане. Зърнените култури, земеделските култури се жънат, прибират един път на година, но се продават и съхраняват 12 месеца”, добави министърът.

Гечев припомни, че България е една от трите държави, които ще получат парична компенсация от Европейската комисия заради големия внос на зърно от Украйна. Размерът ѝ е 16,65 милиона евро. “Те ще са пряко за засегнатите в бранша. Знаем количествата пшеница, които се съхраняват. Тепърва ще се изчислява размерът на компенсации, но субсидията все още не е реално отпусната”, отбеляза Гечев.

По думите му, има проблем и с вноса на яйца от Украйна. “Наблюдава се внос и от Македония, макар че от Украйна съответните продукти влизат като от ЕС. След среща с българските животновъди анализираме, че покрай Великден заради хранителните навици влиза голямо количество агнешко и яйца. Традиционният контрол няма да е достатъчен, той ще е засилен. Ще има допълнителни изисквания. Партидата няма да излиза на пазара, преди да излязат резултати от пробите. Правителството доказа, че вземе мерки срещу спекулативния ръст на цените. Започнахме с изсветляване на проблема, започнахме проверки. Казахме ценообразуването и редица неща като информационна кампания. И да искаме, не можем да наложим таван на цените. Има много голяма разлика между таван на надценката и таван на цените”, коментира още министърът.