ЦИК: Имаме разписание как да се действа при заплахи в изборния ден

30 Мар 2023 07:27

Искам да успокоя всички, че и членовете на Районните избирателни комисии, и държавата ще направят всичко, за да се гарантират спокойни избори. Проведохме среща с министър Демерджиев, представители на МВР и ЦИК, от която стана ясно, че всички мерки са взети, за да е спокоен изборният ден", това каза Росица Матева от ЦИК, в коментар по темата дали заплахите за бомби в училищата, където ще се гласува на 2-ри април, ще внесат напрежение в изборния ден.

От думите ѝ стана ясно, че ще има охрана на целите сгради и всички би следвало да са спокойни.

"Ако се получи заплаха, МВР е компетентният орган, способен да предприеме всички мерки. Днес имахме междуведомствена група, чиито решения ще бъдат изпратени към областните дирекции и ще бъде разяснен редът, по който ще се действа. ЦИК ще укаже телефоните на които ще звънят в случай на необходимост. Ще се направи всичко възможно, за да не се стигне до евакуация и да се наруши нормалният изборен процес", уточни Матева.

Тя допълни, че броенето на протоколите малко ще се забави поради факта, че ще се броят два вида протоколи - тези от хартиените бюлетини, а след това и машинните. Няма обаче да се брои чрез видеонаблюдението.

 

Членът на Секционната избирателна комисия е длъжен да обявява ясно какъв е вотът на избирателя, но при спор членовете на СИК решават дали един глас е действителен, или не.

Наблюдателите, както и представители на партиите и медиите ще могат да наблюдават процеса в изчислителния пункт, когато се предават документите от Секционните избирателни комисии, допълни Матева за bTV, цитирана от ФОКУС.

Main Menu