Търговски вериги ще публикуват цените си на държавния сайт

30 Мар 2023 22:35

Две от търговските вериги ще публикуват своите цени на хранителни продукти на държавния сайт от утре. Това отговори за NOVA министърът на икономиката Никола Стоянов. Той уточни, че интерес са проявили и други търговци на дребно и вероятно скоро списъкът с публикуваните цени ще се разшири.

Освен платформата, на която стана ясно, че до часове и търговци на дребно ще публикуват цените си, днес беше направена още една стъпка за овладяване на инфлацията. Продуктите на държавната млекопреработвателна компания ще се продават на по-ниски цени в повече търговски обекти в страната, след като „Ел Би Булгарикум” и Централния кооперативен съюз подписаха споразумение в Министерството на икономиката. На дневен ред остава и таванът на надценките, за който е подготвен законопроект.

Около 10 000 посещения на ден и заявка от няколко търговци на дребно да публикуват цените на храните си на информационния сайт - това е равносметката за седмица, откакто платформата започна да работи

„Вече имаме търговци на дребно, които отговарят на условията и са подали желание да участват. Тази седмица са двама, но вече има предварителен интерес и от други. Така че, още от утре ще имаме поне цените на двама търговци на дребно на сайта”, заяви Никола Стоянов.

Именно конкуренцията е тази, която ще доведе до регулация на пазара, смята икономическият министър. Затова чрез въвеждане на таван на надценката с до 10%, държавата „хвърля” ръкавица към търговците.

„Затова сега идеята е, ако е продуктова група, например кашкавал – дори да има 20, 30 вида в магазина, 1 или 2 артикула трябва да бъдат с минимална надценка. По този начин смятаме, че ще е минимална намесата на държавата, тъй като за всички останали артикули от продуктовата група, ще могат търговците да слагат надценки, каквито те си преценят”, заяви Стоянов.
И докато таванът на надценките е на етап законопроект и ще чака новия парламент, то за продажбата на млечни продукти на държавното предприятие в повече магазини в страната, вече има постигнато споразумение.

„Възможност за намаляване на цените на крайните продукти. Започнахме да водим разговори с потенциални наши търговски партньори. Да работят на минимални, твърди надценки”, заяви Владимир Русев, изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум”.
„500 от всички наши магазини са в отдаленечени, труднодостъпни населени места и ние сме единствен доставчик на храни, в повечето случаи ценови регулатор, създаваме устойчивост, работни места”, заяви Ваня Буюклиева, зам.-председател на Централен кооперативен съюз.

Цените в обектите на Централния кооперативен съюз ще са същите, каквито са във фирмените на държавното предприятие.

Main Menu