Демерджиев: В изборния ден ще бъдат проверявани само хора, които носят необичайни вещи със себе си

31 Мар 2023 13:02

Заплахите за поставени взривни устройства в училища в цялата страна са хибридни атаки, които не представляват опасност за обществото. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев на съвмeстен брифинг с ЦИК, цитиран от Нова телевизия.

"Въпреки множеството постъпили сигнали, в никакъв случай не сме намирали предмет, който може да има характеристиките на взривно устройство. Апелирам хората да бъдат спокойни. Нямаме данни за реална заплаха", увери Демерджиев. Той каза, че още от събота всички сгради, в които има СИК-ове, ще бъдат охранявани през цялата нощ, "така че хората могат спокойно да отидат да гласуват в неделя".
Той посочи, че работна група е приела преработени правила за действия за задействане на взривно устройство. По думите му съгласно тези правила полицията и службите за сигурност ще предприемат действия при наличен сигнал.

Следващата седмица учебният процес ще бъде възстановен, увери вътрешният министър.

Демерджиев уточни, че в изборния ден ще бъдат проверявани само хора, които носят необичайни вещи със себе си. "Тази проверка ще бъде дискретна по начин, по който в минимална степен да затрудни дори и тези хора да стигнат до секциите да гласуват", поясни министърът.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова уточни, че въпросната проверка ще се извършва извън сградата. "Няма да се влиза в изборните помещения. Да не се притесняват и избирателите, и членовете на СИК, че ще се проверяват техните лични вещи", поясни Нейкова.
"Проверките ще бъдат извършвани на достатъчно разстояние, преди хората да стигнат до самата сграда", допълни Демерджиев.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров съобщи, че „към момента имаме 111 образувани досъдебни производства, като тази цифра се мени и нараства. Към вчерашна дата са задържани 91 души. Над 2,3 пъти е броят на образуваните досъдебни производства в сравнение с миналите избори от октомври месец. Към момента имаме над 500 сигнали, явните сигнали са над 300. Цялата тенденция спрямо миналите избори е, че и броят на сигналите и досъдебните производства е много по-голям”, посочи той.

Main Menu