Печат на тази страница

Бойко Борисов: Само първите две политически сили заедно могат да излъчат стабилно правителство

31 Мар 2023 18:53

Ние сме длъжни да уважаваме вота на българите, след изборите ще отидем на преговори, за да излезе държвата от това положение. Това каза пред bTV Бойко Борисов. Тук трябва да се направи компромис от всички и да се направи коалиция за управление между първите две политически сили, допълни той.

Според него, това би било най-стабилно и дълготрайно. Ако това не стане и се отиде към нещо, както коалицията на "Продължаваме промяната" с хората на Слави Трифонов, с БСП и видяхте как свърши всичко. Той посочи, че в името на компромиса е готов да отстъпи и да не бъде кандидат за премиер.

"Докато вървят преговорите и ако се състави правителство, ще стоя като депутат в парламента", каза лидерът на ГЕРБ.

Той посочи, че идеалното правителство е това, зад което стоят 130-140 депутата, а това е постижимо само при обединение на първите две политически сили.

"Заради българските граждани трябва да се направи компромис, не гледайте лидерите. Моята партия иска да сме максимално твърди в оценките си за всички останали. Но ние не можем да си позволим да нараства външни държавен дълг, продължаваме да сме без бюджет. Ако няма редовно правителство, дълговете ни ще продължат да растат".

Борисов каза още, че последните две години е натрупан 10% от сегашния държавен дълг. "Партиите свикнаха само да обещават, заради петте избора през последните години. С "Демократична България" ние сме действали заедно в парламента, големите въпроси ги решавахме и заедно с ДБ, ДПС и "Български възход", това са възможни коалиционни партньори", допълни Борисов.

Според него, ГЕРБ няма допирни точки с "Възраждане", а за БСП има решение на конгреса да не се случва коалиция с тях.

"Не можеш с 60-70 депутата да направиш правителство. Ние опитахме с Габровски и не се получи, не ни стигнаха 5 гласа". Според него, всеки може да подкрепя решенията в парламента, но договореността трябва да е между първите две политически сили. "Или експерти от двете сили, или политически лица. но това ще бъде решено след 2 април".

"Съдебната реформа не е да се направи КОНПИ за Бойко Рашков. Трябва да има контрол върху главния прокурор, но Рашков не трябва да фигурира в това. Да няма главен прокурор е екзотично предложение. Главният прокурор трябва да подлежи на контрол и да не може да се намесва в работата на другите прокурори", каза още Борисов.

"Европейската прокуратура започна проверката на ремонта на жълтите павета от септември 2022 година. Днес ГДБОП влиза да иззема документи, същото като Костинброд. Защо не почакаха до понеделник? ГДБОП е на Демерджиев и президента Радев, това е тенденциозно. ", каза лидерът на ГЕРБ.

Ако има нарушител за жълтите павета, да бъде осъден, да върне парите и да влезе в затвора, каза още той.

Според него, служебните министри наблюдават коя от партиите взема превес и я удрят. Шишков и Демерджиев удрят ГЕРБ, Росен Христов и Стоянов нападат "Продължаваме промяната". Целта е да ни разделят и противопоставят.

"Шишков е убиец, заради него умря човек, докато беше главен архитект на "Триадица", избухна при името на регионалния министър Борисов. Той се зарече, че ако отново управлява, няма повече да се занимава със строителство, а ще дава парите само за социални дейности.

Борисов обяви за несериозно обявеното от служебното правителство преговорен процес за нови ядрени мощности. Къде са числата, къде са парите за тези реактори, попита той. "По-правилно е да няма служебно правителство, а редовното правителство да управлява до назначаването на ново", каза Борисов.

Свързани статии (по етикет)

Main Menu