Разбиха мрежа за трафик на българки към Германия

05 Май 2023 15:10

По време на съвместна акция между ГДБОП, Евроджъст, Европол, Районната и Окръжната прокуратура в Добрич, полицията и прокуратурата на германския град Хейлброн е разбита организирана престъпна група за трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

Акцията е проведена на 4 май 2023 г., когато са задържани 5 лица и са извършени общо 8 претърсвания на територията на България и Германия.

Разследването започва, когато през лятото на 2022 г. у нас са подадени жалби от пострадали лица. По случая е образувано досъдебно производство под ръководството на Районна прокуратура-Добрич, като същевременно е осъществен контакт с немската полиция и прокуратура.

Установени са две ОПГ от български граждани, които били във вражда помежду си. Задържаните лица набелязвали и набирали уязвими български жени, които били транспортирани до Германия. Там те били принуждавани чрез физически тормоз да проституират и да пренасят наркотици (кокаин).

По време на съвместната операция на територията на България са извършени 5 претърсвания и е задържан един заподозрян. В Германия са проведени 3 претърсвания и са задържани четири лица.

Намерени и иззети са мобилни телефони, преносими компютри, нелегални покер машини, хладно оръжие, пари и множество златни накити. На идентифицираните жертви е предложена закрила и помощ.

Main Menu