Визитата на Гешев, по време на която посети САЩ, е струвала на държавата близо 15 хил. лв.

18 Май 2023 07:21

Посещението на главния прокурор Иван Гешев в САЩ в края на януари и началото на февруари е струвало на държавата близо 15 хил. лева. Това се разбира от отговор на Националната служба за охрана (НСО) до депутата от ”Продължаваме промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев, информира ”Дневник”.

Подобен въпрос отправи и "Дневник" до НСО, но от службата не отговориха.

 

За визитата си до САЩ Гешев си е послужил с охрана, уточняват от НСО, а похарчените държавни средства са на стойност 14 784,39 лв. В сумата са включени парите за командировки, билети и престой на всички ангажирани служители на НСО.

 

Информацията идва три месеца след първоначалното й поискване, съобщава до медиите Мирчев. Тогава обаче той задал въпроса си не като депутат, а в качеството му на гражданин, питащ чрез заявление по Закона за достъп до обществена информация.

 

Оказва се, че това в никакъв случай не е единственият държавен разход. В края на февруари, отново по заявление на Мирчев, от парламента съобщиха, че са платили над 10 хил. лв., за да командироват заедно с главния прокурор депутатът от ДПС Хамид Хамид.

 

За визитата на Гешев, оповестена като негово участие в "71-ата годишна Национална молитвена закуска, давана от американския президент", беше съобщено официално и в сайта на прокуратурата на 30 януари. От държавното обвинение уточниха тогава, че Гешев е бил в отпуска от 31 януари до 7 февруари включително и че пътуването не е финансирано със средства от бюджета на прокуратурата.

Main Menu