Маджаров: До 5 години 1/3 от болниците може да бъдат закрити

18 Май 2023 13:03

Задълбочава се проблемът с липсата на кадри в здравната система в страната. По данни на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи у нас липсват 30 000 медицински сестри и над 4000 акушерки.

„До пет години оплакванията ни, че имаме много болници, няма да съществуват, защото 1/3-та от болниците ще се самозакрият, защото няма медицински сестри”. Това председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS

„Още преди две години казахме, че средната възраст на лекари и сестри е над 55-годишна възраст. Повече от една четвърт от лекарите и сестрите в България са над 65-годишна възраст”, каза председателят на БЛС.

По думите му проблемът при медицинските сестри е най-тежък. Причините са много, каза той и допълни, че е нужно да се вземат спешни мерки.

Като пример имаше включване от болницата в Мездра, където ясно се вижда недостигът на медици. „Средната възраст на лекарите при нас е над 56 години. Имаме 36 заети щатни бройки, на цял работен ден работят едва 20 лекари. С наличния ресурс успяваме да се справим с положението, но в следващите 10 г. нашите лекари ще са в пенсионна възраст. Ако тази тенденция се запази, след 10 г. кризата няма да се лиши по никакъв начин”. Това заяви Светозар Луканов – управител на болницата в Мездра.

„Изключително трудно е както с лекарите, така и с медицинските сестри да се намери някой, който да желае да се учи да работи. Има недостиг на хирургични сестри”, обясни Луканов.

Main Menu