Слави Трифонов: Днес искам да честитя на двама специални хора и нека използваме словото, за да казваме истината!

24 Май 2023 15:30

Неслучайно езикът, писмеността, словото, думите са основният стълб, който крепи нашия народ. Нека да ги използваме, за да казваме истината! Това написа във Facebook лидерът на ИТН Слави Трифонов по случай празника 24 май.

Публикуваме целия пост без редакторска намеса:

Има един ден в годината на българите, който стои по-високо от всички останали. Толкова високо, че дори нечистотията и мръсотията на времето, в което живеем, не могат да го изцапат.

Това е връх на духовността и чистотата. Връх, защитаван през вековете не само с меч и огън, но и с най-силното оръжие – с ум, със слово, с памет.

Връх, който е в сърцето на всеки българин и който трябва да бъде изкачван и опазван всеки ден.

И днес, със сигурност, ще има хора, за които този връх не означава нищо през останалите дни на годината. Хора, за които днес е повод да се покажат, да бъдат фалшиво-церемониални, лицемерно-патриотични и да използват словото и езика не за да сеят разум и разбирателство, не за да носят знание, а за да скрият собствената си духовна бедност, лъжи и алчност.

Неслучайно езикът, писмеността, словото, думите са основният стълб, който крепи нашия народ. Нека да ги използваме, за да казваме истината!

Честит 24 май, българи!

Трифонов използва случая и да честити и наградата "Букър" на Георги Господинов за романа му "Времеубежище":

Днес искам да честитя празника на един специален човек. Не, на двама специални хора. Първият е писателят Георги Господинов, който доказа на цял свят за пореден път силата на словото на светите братя Кирил и Методий. Вторият човек е една много важна за мен дама. Нейното име е Анджела Родел. Тя е американка, от Милуоки. Всъщност, тя вече е българка. Анджела Родел е преводач на книгата на Георги Господинов „Времеубежище“. Благодарение и на нейния труд и талант, милиони хора ще се докоснат до думите на още един голям български писател. Познавам Анджела Родел от нашия формат „Добре дошъл в България“. Там тя показа как човек може да обича българското. Затова, още веднъж искам да кажа: Честит празник, Анджела! Честит празник, Георги! Както ти сам каза: „Честито чудо на езика“!

Main Menu