Лена Бориславова отрече за спецслужбите: Не съгласуваме с никое посолство

26 Май 2023 19:27

Бяха изказани най-различни чувства, емоции, страх - ще има ли бюджет. В тези разговори със страшно напрегната обстановка, не си стоиш удобно на дивана и да спиш, като господин Василев. Нормално е в такава среда не всеки да е обрал емоциите си и не всеки израз да е прецизен - така Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" коментира пред Би Ти Ви Националния съвет на партията в неделя, който Радостин Василев е заснел. Аз бях през цялото време и видях всякакви емоции, много чувства, чуха се много притеснения в тези разговори в толкова напрегната обстановка.

Това е една откровена дискусия на лидерите и членовете на "Продължаваме промяната", обясни Бориславова и призова всеки да чуе пълния запис, за да чуят с какви притеснения партийците дебатират. Имало е хора, които са се притеснявали от решението за общ кабинет с ГЕРБ.

"На този етап" с хората на Бойко Борисов са се разбрали Мария Габриел да е единствена от ГЕРБ в общото им правителство с втория мандат.

 

Днес от ПП отправили въпрос към президента защо бави връчването на мандата и обясни, че така не им се дава шанс да се сформира правителство.

"С аргументи" ПП-ДБ са успели да убедят ГЕРБ да нанесат поправки и да запазят двойното мнозинство при избирането и свалянето на председателите на ВКС и ВАС.

Тя отрече да има договорки да се пази имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Относно исканията за сваляне на имунитети на депутати, Бориславова обясни, че ПП искат да се спази парламентарната практика от 39-ото НС - да се създава временна комисия, която да решава. Това било европейска практика, като в Европа отнемало около два месеца.

Националната сигурност е българска отговорност и важна част от българския суверенитет. Никоя друга държава не може да ни влияе какъв избор ще направим при бъдещите реформи. Това написа Лена Бориславова от ПП-ДБ в своя Фейсбук профил.

"Открито заявяваме, че за всеки кандидат, който ще предложим за бъдещи назначения в службите, ще държим да има чисто минало, да не е бил част от престъпна група в България и Европа, както и че не е бил агент на вражеска държава или на държавна сигурност", категорична е тя.

"Не сме съгласували с никое посолство предложения за нито една от службите до този момент, но при крайните назначения и като част от законовите процедури се информират партньорските служби в рамките на задълженията ни като членове на европейския съюз и НАТО (и за да могат да имат достъп до информация). Няма да допуснем никой да повлияе на нашето силно желание за реформа на службите и за съставяне на редовно правителство, което да освободи ръководството на българските служби от дългогодишни зависимости", подчерта Бориславова.

 

Main Menu