Печат на тази страница

Николай Марков: Кой има интерес да компрометира службите за сигурност и цялата система

26 Май 2023 20:11

"Не е невъзможно съставянето на правителство, въпросът е доколко това ще бъде морално. Парламентарната технология е овладяна до такава степен, че позволява всички възможности. Вече 30 години нашите политици правят такива еквилибристики, че могат да сглобят всичко. Оказа се, за съжаление, че в тази среда моралът няма тегло и не можем да го премерим, затова нека го оставим на съвестта на всеки един от тях".

Това каза пред БНР Николай Марков, експерт по национална сигурност и преподавател в НБУ.

И допълни, че тревожна е липсата на политическо разбиране за това, че националната сигурност произлиза от строгото спазване на Конституцията и законите на страната.

"Изнесеното от Радостин Василев може да се приеме като бомба от една гледна точка, но трябва да съобразяваме, че той също е политически ангажиран, има политически амбиции, принадлежи към лобистки интереси и групи. В уравнението трябва да се отчитат и тези неща, иначе можем да залитнем емоционално, което не е разумно".

Според експерта има заговор, като жертвата е Кирил Петков:

"Той трябва да си отговори на въпроса - с кои хора е разговарял, на кои хора е делегирал доверие да реформират специалните служби, докато той заема политическата власт в Министерския съвет да бъде гарант за тази реформа. Голяма част от лобитата, с които той е делегирал правомощия, представляват много тежка организирана престъпност и не знам доколко той има опита, за да го осъзнае. Той е жертва на заговор, без да го съзнава. Ако имаме разумна система за сигурност, първо трябва да го освободи него от тази зависимост, за да може той да взима самостоятелни политически решения, които да са на равнината на разума, а не на емоцията".

 

Марков коментира, че е важно да се разбере кой има интерес да компрометира службите за сигурност и цялата система, която трябва да генерира и да гарантира националната сигурност:

"Дали това са партньорски служби, или противникови служби? Добре трябва да се замислим кой на коя страна стои и независимо какви факти се представят, как тези факти трябва да бъдат интерпретирани".

По думите му предложението на ДПС за свикване на Велико народно събрание и преучредяване на държавата е осъзнато като невъзможно, тъй като политиците в тази партия са разумни, но така посочват изход:

"Искат да изместят този дневен ред с друг, който да бъде като изход от ситуацията. Те доста еволюират, натрупаха доста опит, технологично са най-подготвени. Много добре виждат, че прекалено много политици - заради емоции, заради липса на здрав разум и заради зависимости, са се оплели, а това кълбо се превръща в гордиев възел, който се разплита само с разсичане".

Свързани статии (по етикет)

Main Menu