Асен Василев категоричен: Заставам зад всяка своя дума в записа

28 Май 2023 18:50

Не бих окачествил ситуацията като мир. Всеки има своята позиция. Аз призовавам всеки да чуе този запис, за да разбере, че няма никакви договорки и задкулисие. На Националния съвет взехме едно много тежко решение в името на България. Заставам зад всяка една своя дума в този запис.

Това заяви в предаването "На фокус" по NOVA депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Асен Василев, който коментира изтеклия запис от Националния съвет на ПП и замразяването на преговорите за съставяне на правителство с втория мандат от страна на ГЕРБ.

"Властта не е самоцел. Това е основното, което може да се разбере от този запис. Цялата мелодрама, която се разиграва сега, е да се вземе някакво надмощие в преговорни процес. Преговорите се водят между доц. Денков и Мария Габриел. Те решават и всичко е в техни ръце. Ако има някакви отстъпки от страна на ПП, то те трябва да са в името на България, а не, за да се размразят преговорите. Отново ще повторя, че преговорите се водят от акад. Денков и той решава. Моето мнение ще го чуете, ако излезе нов запис. За мен не трябва да се сменя ротационния премиер и първи премиер трябва да е акад. Денков, но той води преговорите и решава", категоричен бе Василев.

"Не мисля, че Радостин Василев е интересен в случая. Аз очаквах да има атака срещу това правителство. Тези атаки идват от средите, които направиха България най-бедна в ЕС. Ако този запис не беше излязъл от Василев, щеше да излезе в някоя жълта медия. Сигурен съм в това. Самият Радостин Василев заяви, че ДАНС са се свързали с него. Явно службите имат някакво отношение в този случай. На всички е ясно, че абсолютно служби трябва да се реформират. Примерите са много. Новите шефове на служби трябва да са хора, които са одобрени от партньорските на България служби и имат доверието на партията. Всичките служби трябва да работят с партньорските служби в ЕС и НАТО. Така е записано в закона", обяви той.

"Никой от посолствата не е одобрявал никого. Говорим за съгласуване с нашите партньорски служби, а не за одобряване. Президентът еднолично подмени всички шефове на служби. В момента имаме дълбоко проникване на руски интереси в българските служби. Това трябва да бъде спряно. Смяната на шефовете на службите ще стана прозрачно и пред всички в НС. Погледнете моето управление в МФ. За седем месец съм освободил двама души. Аз незаконно методи не съм използвал. Всеки, който не си изпълнява съвестно задълженията, трябва да бъде сменен. Обсъждали сме промени в Закона за държавния служител, защото не можеш да се укриваш с болничен лист, за да не можеш да уволниш. Пералнята не е политическата система. Пералнята е съдебната система. Не мисля, че Гешев е лепилото между нас и ГЕРБ. В петък приехме механизъм за разследване на главния прокурор, нещо за което се борим от 2015 година. Всеки, който изслуша пълния запис, ще види, че сме взели много тежко решение. Допускането на още един министър на ГЕРБ в правителството ще е компромис за мен", завърши Асен Василев.

Main Menu