Янев: Когато говорим за управлението на държавата, са нужни морал и доверие

29 Май 2023 13:56

"Трудно ПП-ДБ ще съберат подкрепа и ако се състави правителство, то ще работи много трудно. Когато говорим за управлението на държавата, са нужни морал и доверие. Трусовете и скандалите показват ерозия на доверие в политическата класа... Какъв вид конструкция на правителство е възможна, това е трудно да се каже".

Това каза пред БНР Стефан Янев, лидер на "Български възход", бивш служебен премиер и бивш министър на отбраната.

И допълни, че при липса на идеи, визия и аргументи какво точно искаш да направиш, започваш да търсиш конспиративни теории. "Като че ли като общество сме изгубени без цел и посока... Когато две от властите не работят нормално, да разклатиш и третата власт, и то в ситуация на перманентна криза, правиш кризата още по-дълбока. И ако разградим държавата до нейните основи, как ще я съграждаме след това отново".

В предаването "12+3" Янев допълни, че заради актуалната ситуация е редно да бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност и да се чуе гласът на службите - дали е имало чуждо вмешателство в българската политика. И ако има такива данни, прокуратурата да се самосезира.

Според него разговорът за експертен кабинет важи до момента, в който този кабинет е преди клетвата в Народното събрание:

"В момента, в който министрите се закълнат, те престават да бъдат експерти и стават политически назначения. Разговорът е завоалиране на неспособността или нежеланието да се носи политическа отговорност".

Main Menu