ПП-ДБ предлагат: Младите водачи да не шофират нощем, нямат право на 'само една бира' зад волана

29 Май 2023 14:18

Божидар Божанов и група народни представители от “Продължаваме Промяната - Демократична България” внесоха законопроект за ограничаване на правата на младите шофьори, заради значително нарастващите пътнотранспортни инциденти.

Законопроектът предвижда до една година след вземане на книжка за правоспособност за управление на МПС, водачът да няма право да шофира през тъмната част на деня между 22.00 и 06.00 часа. Също така се налага ограничение във вида МПС, което да не бъде над 90 kW / 120 конски сили, малко под средната мощност в Европейския съюз.

Според справка на МВР за тежки катастрофи с убити и ранени, 13% от тях са с участие на нови водачи, взели книжка преди малко по-малко от две години, а 25% от катастрофите стават по тъмно.

Въвежда се и граница на допустимост на алкохол в кръвта за новите водачи през първите 12 месеца след взимането на книжка от категория В или В1 - концентрация в кръвта до 0,1 на хиляда, а не до 0.5.

Тези мерки целят да ограничат младите и неопитни водачи от желанието си да управляват МПС след употреба на алкохол, както и за превенция в пътната безопасност. “Когато нямаш опит, нямаш право на експерименти дори "само с една бира", коментира Божидар Божанов.

“Разбираме, че мерките може да са непопулярни и могат да ядосат някого. Всяко ограничение води до това. Но от гледна точка на спасяването на животи, трябва да се подходи със съвкупност от мерки и тези мерки да са подкрепени с данни”, категоричен е депутатът.

Main Menu