Радев: Целувката между Борисов и Петков би родила само отвращение

01 Юни 2023 12:56

Целувката между Борисов и Петков не би родила нищо друго, освен отвращение. Това очакване изрази президентът Румен Радев пред журналисти преди срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова.

Според Радев действията на първите две политически сили в 49-ото НС не водят нито до доверие, нито до устойчиви решения.

 

Коментарът на президента идва след продължаващите разговори между "Продължаваме промяната-Демократична България" и ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство.

Винаги съм заявявал, че трябва да има редовен кабинет, но той трябва да почива на ясни демократични принципи и най-вече да работи за България, поясни Радев.

Той коментира и записите от Националния съвет на ПП, които вече бившият член на партията Радостин Василев пусна. Според президента записите и последвалите самопризнания на лидерите на партията отдалечават България с огромни крачки от Европа като ценности и морал, като принципи и начин на правене на политика. Той увери, че ще опита да убеди европейските лидери, че въпреки мрачните разкрития, България ще се съхрани като нормална, демократична европейска държава.

 

И още от думите на Радев- "записите пометоха и миловидната евроатлантическа фасада и разкриха озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм като заявка за тежки закононарушения, за чистки подписани с кръв, за погром в институциите, за държавна измяна, което дискредитира и европейски лидери". Президентът изтъкна и че тези записи са предизвикали изключително негативни коментари за България в европейски медии.

Според него това е позор, който се излял върху лицето на нашата страна. За една нощ се сринаха едногодишни усилия и осезаеми постижения за членството на България в Шенген и за задълбочаване на европейската ни интеграция. "Сега ще ни трябва време и много усилия да върнем страната устойчиво в нейния европейски курс", посочи Радев и допълни, че темата ще бъде обсъждана на срещите му днес.

Държавният глава пристигна в Молдова, където беше посрещнат от молдовския президент Мая Санду за участие във Втората среща на върха на Европейската политическа общност (ЕПО).

 

Във форума участват 47 държавни и правителствени ръководители, както и председателят на Европейския съвет, председателят на Европейската комисия и председателят на Европейския парламент. Президентът ще има редица срещи с европейски лидери в рамките на събитието. Българският държавен глава очаква срещата на високо ниво да доведе до важни резултати за бъдещето на континента.

"Сериозните проблеми с правата на българите в РСМ ще бъдат неотменима тема в моите разговори днес", посочи Радев и допълни, че форумът е ключов на фона на войната в Украйна, на растящото напрежение в Косово, проблемите в енергетиката, в свързаността.

В рамките на форума българският държавен глава ще участва в тематична кръгла маса по енергетика. Участниците от 20 държави ще дискутират теми, свързани с повишаване на енергийната сигурност, инфраструктурата, свързаността.

ЕПО е платформа за диалог между европейските държави на континента за постигане на координация по различни секторни политики. Първата среща на върха се проведе миналата година в Чехия.

Main Menu