Корнелия Нинова: Служебният кабинет вече е харчил пари от Сребърния фонд

02 Юни 2023 13:21

„Знаете ли, че като направихме разбивка на резерва се вижда, че още през март и април сметката е отрицателна. Това означава, че още през тези месеци служебният кабинет, в разрез със закона, с който им забраняваме да го правят, са ползвали този фонд. И сега с това предложение, със задна дата, искат да им узаконим беззаконието“. Това разкри в пленарната зала председателят на БСП Корнелия Нинова.

Тя атакува служебния социален министър Лазар Лазаров за предложението на служения кабинет да се използват парите от Сребърния фонд.

„През всичките години, в които Борисов и ГЕРБ си играеха с финансите на държавата, дори Дянков не си позволи да пипа Сребърния фонд. Да, той взе парите от Здравната каса, изхарчиха ли ги, откраднаха ли ги – не ги върнаха до ден днешен, но дори той не си позволи да вземе пари от Сребърния фонд“, припомни лидерът на социалистите.

„Вие сте министър на труда и социалната политика и сте участвали във вземането на това решение на Министерски съвет. Сега моля да ми отговорите за какво са Ви парите от Сребърния фонд, които не са пипани от 2006 г.? При това с обяснението на министъра на финансите: “Ние няма да ги използваме, но вие ни ги размразете за всеки случай“. За какво ще бъдат използвани, ще бъдат ли откраднати и те, като тези от Здравната каса?“ За това предупреди Корнелия Нинова.

„Предложението на служебния кабинет предвижда да се размрази възможността да се използват средства от Сребърния фонд и да се възстановят някой ден от излишък в бюджета. Но нито за тази, нито за следващите три години, служебният кабинет не предвижда да има излишък. Тоест в близките години няма да се възстановят и ще стане като със Здравната каса“, изнесе данни от проектобюджета лидерът на БСП.

Main Menu