Габриел: Подходих с разум, а не с емоция. Освен правителство, имаме и мнозинство за конституционна реформа

02 Юни 2023 18:26
Габриел: Подходих с разум, а не с емоция. Освен правителство, имаме и мнозинство за конституционна реформа Снимка: БГНЕС

Акад. Николай Денков и Мария Габриел обявиха вече официалния списък на лицата, които ще са министри в кабинета "Денков- Габриел". "Подходих в тези разговори с разум, а не с емоция. И има резултат. Освен състав на правителство, имаме и мнозинство за конституционна реформа”, коментира Габриел, цитирана от Нова телевизия.
Тя благодари на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за търпението и диалога. „Сложиха интересите на гражданите над партийните и ясно заявиха евроатлантическата ориентация на страната", допълни Габриел.

„Всеки българин иска да живее в държава, чиито институции са стабилни. Освен законите и нормите, това зависи от хората, които работят в учрежденията. Те трябва да са професионалисти. Ние заставаме зад всеки един служител в администрацията, който отговаря на критериите и с работата си е доказал, че защитава интересите на гражданите и държавата”, каза Мария Габриел.

„Нашата програма предвижда да работим усилено по приемане на закони от НС за прозрачна и отговорна администрация, осигуряване на непрекъснат мониторинг и обратна връзка с гражданите, качествени гарантирани услуги за гражданите. Всички държавни служители които изпълняват задълженията си политически неутрално и са съгласувани със законите на страната, могат да бъдат спокойни за своята реализация. Нашите действия ще бъдат водени от законите правовата държава”, подчерта още Мария Габриел.

"Новината от вчера е, че имаме състав на кабинет. Новината от днес е, че проведохме разговори за това как трябва да осигурим мнозинство за конституционната реформа. Днес разговаряхме за това”, заяви и акад. Денков.

Той уточни какво са обсъждали днес с ДПС.

„Говорихме как трябва да се извършват съответните промени в Конституцията, как да се подходи към смяната на регулаторите, така че да не се чувства някой изключен от процесите, като това ще се случва ясно и прозрачно. Примерно за регулаторите ще се обсъждат кандидатите, но те ще са представени в НС. От този тип бяха дискусиите, за механизми, а не за скрити договорки”, каза той.

Main Menu