Тирове от Украйна продължават да внасят зърно у нас

03 Юни 2023 12:21

Цената на забранените за внос от Украйна земеделски продукти продължава да се срива и родните зърнопроизводители са поставени натясно - от една страна трябва да освободят складовете си за новата реколта, от друга - кредиторите са по петите им. В същото време ги преследва нова заплаха.

Жителите на пограничното село Кардам са своеобразен трафик регистратор на тежките камиони, които идват от Украйна. Според тях в последно време се забелязва засилване на камионите - цистерни, които носят сурово олио.

„Въпреки забраната, която наложи ЕС за внос на земеделска продукция, продължават да вървят камиони, тъй като изпълняват най-вероятно стари договори, подписани преди влизането на забраната. Наблюдава се още една тенденция - влизане на цистерни с нерафинирано олио и молдовски камиони, което ме води на мисълта, че част от украинската продукция преминава през Молдова и пристига в ЕС от България”, смята зърнопроизводителят Михаил Герасимов, предава NOVA.

 

В трикилометровата опашка от тирове пред ГКПП „Кардам” действително срещаме шофьори на цистерни от Украйна и Молдова, но всички твърдят, че идват от Турция, където са разтоварили стоката си. Всъщност, забраната, която важи до 6 юни, включва само четири зърнени култури - пшеница, слънчоглед, царевица и рапица. Според местните земеделци вносът на суровото слънчогледово масло ги ощетява не по-малко.

Пренасищането на пазара води до срив в цените - и на пшеницата, и на слънчогледа. „Миналогодишната реколта от пшеница по време на жътва беше около 680 – 690 лв./т. В момента се срина, заради вноса на цени от порядъка на 380-390-400 лв./т. Слънчогледът от изкупна цена беше достигнала до 1160-1200 лв./т. В момента е 680-690 лв./т.”, заяви Герасимов.

Иван Балабанов изчислява, че общата му загуба от ниската изкупна цена на продадения слънчоглед е 200 000 лв. Загубите пък не могат да се компенсират с тазгодишната реколта, защото себестойността ѝ е твърде висока. Въпреки ниските изкупни цени, земеделците, особено по-малките, са принудени да продават зърното си, за да отворят място за новата реколта. Не само предстоящата жътва обаче ги кара да продават на безценица.

Производителите за пореден път настояват за затягане на граничния контрол.

Main Menu