Томислав Дончев: Ако работи добре, правителството може да има и четири години живот

04 Юни 2023 18:57

Спешна задача на правителството е да подобри системите за сигурност. Това заяви пред БиТиВи зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Трябва да има правителство и работата му няма да е лесна, изтъкна той. Това е правилно решение, убеден е той и каза, че безвремието трябва да приключи. Минахме през няколко фази, важен е резултатът- има мнозинство, коментира народният представител.

В ГЕРБ проведохме много обсъждания и по-добро решение от това няма, отсече Дончев. Не всички в партията са щастливи, но различното мнение обогатява партийния живот, допълни той.

За Дончев е грозен скандалът в прокуратурата. Щом духът е излязъл от бутилката, в дългосрочен план това ще доведе до добри резултати, по мнението му. Той очаква всякаква ескалация.

Дончев вижда извиване на ръце от страна на прокуратурата спрямо политици, които искат съдебна реформа. Ще видим каква ще е съдебната реформа, заяви още депутатът от ГЕРБ. Той се надява да няма капан в съдебната реформа. Дончев прогнозира трудни отношения с президента Румен Радев, а колко ще живее правителството, зависи от него и не изключи 4-годишен мандат.

Според Деница Сачева от ГЕРБ всичко по проектокабинета е договорено и няма да има никакви промени до понеделник, когато вторият мандат трябва да бъде върнат изпълнен.

Според нея това, което е постигнато било трудна договорка и не подлежи на ревизия.

Сачева коментира и видното нежелание на президента Румен Радев от евентуалното бъдещо правителство с ротационни премиери Мария Габриел и Николай Денков. Право на президента е да реши как да реагира, посочи Сачева, но не смята, че било необходимо в такъв мащаб. Той е човекът който вкара ПП в политиката и това е доста недостоен начин да се разграничи от тях, заяви още депутатът от ГЕРБ.

Деница Сачева изрази мнение и относно предложението Асен Василев да бъде министър на финансите.

"Не е тайна, че по отношение на Асен Василев имаме своите критики и притеснения, но той е номинация на ПП и изискване да бъдат част от този кабинет." В този смисъл той ще носи политическа отговорност за своите действия, подчерта Сачева.

Main Menu