Кристиан Вигенин: БСП ще бъдe лява, европейска и патриотична алтернатива на всичко, което виждаме

06 Юни 2023 09:52

Както е известно, БСП няма да подкрепи новия кабинет. Ролята на опозицията не е да мисли на първо място за себе си и за своя електорален растеж, а да мисли за това как да контрира и да коригира неправилните действия на изпълнителната власт и на управляващото мнозинство. Това заяви в студиото на БНТ Кристиан Вигенин – депутат от ПГ на "БСП за България" и зам.-председател на НС.

"Ние като опозиция сме се справяли добре, а сега ще бъдем и доста облекчени, защото това пренареждане или прегрупиране, както го нарече в един запис зам.-главният прокурор Сарафов, ще доведе днес след гласуването да се види каква ще е картината. Оформят се три групи в този парламент - едната е управляващото мнозинство, което сглоби една доста безпринципна коалиция и още преди старта от самите лидери на това обединение беше заявено, че не се харесва на избирателите, че си нямат доверие. Безспорно една такава коалиция ще носи след себе си грешни решения и разочарование след разочарование за хората, които са ги избрали", подчерта Вигенин.

Според него, втората група в парламента е крайната десница в лицето на националистите от "Възраждане", които от ден на ден стават все по-крайни. И една алтернатива на всичкото това може да бъде единствено БСП, която остана последователна във всичките тези години на политически турбуленции и на противоречия.

"Мисля, че сега се създава реална възможност БСП да изгради една реална лява алтернатива като единствена лява партия в този парламент. Лява, европейска и патриотична алтернатива на всичко, което виждаме. Нашата отговорност също е много голяма в една такава ситуация, както и на тези, които днес ще формират това обречено правителство", посочи Кристиан Вигенин.

По думите му, ДПС ще играят ролята на поддържащ екип на сегашното управляващо мнозинство, защото бяха единствените, към които ГЕРБ и ПП-ДБ се обърнаха за консултации по отношение на евентуална бъдеща конституционна реформа.

По отношение на конституционните промени, Вигенин заяви, че са скептични към всякакви опити да се отварят по-широки промени в самата Конституция, защото експериментите от този парламент не биха били резултатни.

Main Menu