Протестиращите в цялата страна земеделци се насочват към столицата

19 Сеп 2023 07:06

Протестиращите от всички точки на страната от сектор „Селско стопанство“ се насочват към столицата, съобщиха от Инициативният комитет. Между 8 и 10 ч. на 19.09 протестиращите ще се съберат на следната локация: 42°42'24.7"N 23°30'16.6"E (E871 420, Долни Богров). В сряда, 20.09 цялата жива сила ще се събере пред Министерски съвет.

Инициативният комитет, съставен от 27 браншови организации, формулира следните искания към управляващите:

1. Въвеждане на национална забрана за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Ефективните протестни действия продължават до изпълнението на всички искания на земеделския сектор.

Припомняме, че в Инициативния комитет членуват 27 организации от сектор „Земеделие“.