Иван Савов за стрелбата по крадец: Полицаите са постъпили правилно

19 Сеп 2023 10:25

Полицаите са постъпили правилно. Трябва да има допълнително уточнение за ситуацията - колко агресивни са били лицата. Първият изстрел е бил предупредителен, вторият в краката. Изстрелът в рамото е в следствие на това, че бягащият е паднал и по случайност куршумът го е уцелил.

Това коментира криминалният експерт Иван Савов по случая с убит от полицията 18-годишен младеж, ограбил две момичета в столицата.

Стреляли са в краката, за да могат да го спрат. Целта е лицето да остане живо. Това е крайна мярка и никой колега няма да тръгне да стреля току-така към престъпник. Традиционно в полицията се насажда страх за използването на огнестрелно оръжие. Затова има много случаи, в които полицаи е можело да се намесят, а не са, добави Савов.Той уточни, че в закона пише, че оръжието се използва в краен случай. "За нас може би е валидно предложението, че може да бягат още. Най-вероятно полицаите са преценили, че не могат да го спрат. Освен това е даден предупредителен изстрел във въздуха. Лицето не се е подчинило", обяснява още криминалният експерт пред Нова тв.

Да съдят полицай, изпълнил задълженията си, за умишлено убийство е безумие. В полицията има много истории, на които са им съсипали живота след като са употребили оръжие по време на работа, дори когато са защитили собствения си живот, коментира още Иван Савов.