Денков след среща с Илиана Иванова: Имаме пълно съгласие за приоритетите, подходът, който трябва да използва България

28 Сеп 2023 10:58

"Обсъдихме приоритетите на българското правителство и как да използваме възможността, която позицията на Илиана Иванова като еврокомисар предоставя като възможности за България да се възползва максимално от европейските структури, фондове, култура, обмен. Имаме пълно съгласие по отношение на приоритетите, подходът, който трябва да използва България", заяви Николай Денков след среща с комисаря по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, цитиран от БНТ.

Премиерът подчерта, че няма съмнение в доброто сътрудничество.

"Шенген, еврозоната стоят на дневен ред. Можем и трябва да работим заедно. Вие трябва да осигурите стабилност, както и взимането на бързи и адекватни решения. Обещахме си да бъдем в непрекъснат контакт, комуникация и диалог с българските власти", допълни Илиана Иванова.

На въпрос на БНТ българският еврокомисар отговори, че чрез регионалните иновационни долини можем да помогнем за наваксване на това изоставане, което има между страните от Централна и Източна Европа и по-развиващите се страни в Европейския съюз.

"Ще бъдат организирани 100 такива долини, като в България предстои в Пловдив да бъде открита така регионална долина в областта на биоикономиката и храните, идеята е да се помогне на малките и средни предприятия", добави Иванова.

Според премиера в България все още няма приет Закон за иновациите, готов е новият закон за научните изследвания и иновации и предстои в следващите седмици да бъде внесен и гласуван в Министерски съвет и от там да бъде представен в Народното събрание за приемане.

"Имаме водородната долина в Стара Загора, започваме да наваксваме етапи, които са закъснели", заяви Денков.