След Делян Пеевски и Бойко Борисов поиска надзор над европарите

28 Сеп 2023 12:42

Не сме съгласни с формалното оценяване на фирмите и затова ще направим комисия, която да извършва допълнителен надзор при харченето на европейски средства. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента във връзка с териториални планове за справедлив преход на въглищните региони, които предстои да се приемат от Министерския съвет.

„Разговаряхме дълго с Кирил Петков и акад. Николай Денков. Имаше няколко неща, които ни смущаваха. Те приеха аргументите ни. Именно затова днес подкомисията за контрол на еврофондовете ще я превърнем в комисия. Акад. Денков се съгласи, че изреченията, които ни смутиха, трябва да се променят и се надяваме това да стане в петък на Министерски съвет“, заяви Борисов.

Той смята, че става въпрос за неволно допусната грешка, а не се прави опит да де предоставят средства на определени фирми.

„Сиреч дава се един индикативен списък на близки фирми или част от тях, които са много близки до управляващите, което за нас е странно, че са се появили там. Другото ключово в изречението е „формален процес на избор и оценка”. Тоест сега се появяват едни фирми, които кандидатстват за над три млрд. лева и пише, че формално след това ще бъдат оценявани. Не сме съгласни“, коментира още Борисов.

Той каза още, че това е и причината да искат определена комисия да разглежда всичко в парламента. Борисов обясни, че е получил уверение, че „когато има одобрен план, всяка една компания ще се явява и ще кандидатства по трите основни принципа на ЕК“.

На него му се иска да вярва, че това е „неволно допусната грешка”. Според него премиерът акад. Денков е разбрал какво му е казал и е благодарил за подхода му. „За да няма мнителност и напрежение, разговарях с тях и се надявам в петък това да приключи”, каза още Борисов.

Той коментира и т.нар. сглобка. „Мисля, че подобно управление е уникално. Без коалиции, с некоалиция, а в същото време удържайки на яростни атаки от опозицията”, добави още лидерът на ГЕРБ. Той поясни, че ГЕРБ от самото си създаване до сега е „заобиколил толкова големи камъни", че едни дребни камъчета няма да препънат партията.

Той увери също така, че с другите политически лидери и с членовете на кабинета са в постоянен контакт и разговарят по изникващите проблеми и въпроси. По думите му, той няма да иска промени в кабинета след местните избори. Такива ще се случат, когато дойде време за ротацията на премиерите следващата година. Тогава ще се прецени и кои от министрите ще запазят постовете си и кои ще бъдат сменени.