Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки

28 Сеп 2023 17:28

Бившият премиер Сергей Станишев и българските евродепутати социалисти бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не се вземат мерки. Те организират дискусия „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“, която търси решения за бъдещето.

Форумът ще открият вицепрезидентът Илияна Йотова и Сергей Станишев. Той ще бъде на 6 октомври в София от 10.00 часа, в София Ивент Център. Сред основните лектора са доц. д-р Георги Бърдаров, замeстник-декан на Геолого-географския факултет, СУ „Св. Климент Охридски“ и гл. асистент д-р Борис Казаков – Национален институт по геофизика, геодезия и география при БАН, департамент „География”.

"У нас вече има 167 напълно пусти населени места, а 592 са с един или двама жители. Всеки ден изчезва едно село, всяка седмица един малък град, всеки месец един средно голям град и всяка година един голям град с мащабите на областен център. Ако тази тенденция не бъде пречупена, до средата на века България ще наброява около 5 млн. души, а делът на населението над 65-годишна възраст ще достигне близо 40 на сто", предупреждават организаторите на дискусията.

И бият тревога: "Не можем да останем безразлични. Голяма част от мерките, които днес въвеждаме, са временни и палиативни. Нужни са задълбочен дебат и всеобхватна промяна в общественото мнение, кардинални хоризонтални мерки в бюджета, икономиката, социалната политика, здравеопазването и образованието. Необходимо е темата да стане приоритет на ниво президент, министър-председател и Народно събрание. Важно е постигането на политически консенсус по националната ни стратегия за справянето с демографската катастрофа, така че всяко следващо правителство да следва начертания път, за да я има България."

"Като прогресивни леви хора смятаме, че поставянето на темата в националистически контекст е безотговорно към следващите поколения. Да, в страната ни има тежки икономически, социални, регионални и информационни неравенства. Заплетени в кризите на днешния ден, с все повече трудности на хоризонта, лесно можем да помислим, че светлината в края на тунела е изгаснала. Но е въпрос на отговорност и избор да направим социална промяна сега – знаейки, че е спешна и плашеща, но все пак – още възможна", подчертават евродепутатите социалисти.