Сачева: Меморандумът на ПП-ДБ има текст, в който ясно се казва, че ако не се постигне съгласие, се отива към избори 2 в 1

22 Фев 2024 11:02

„Самият меморандум на ПП-ДБ съдържа текст, в който ясно и недвусмислено се казва, че ако не се постигне съгласие по него, ще се върви към избори две в едно. Очевидно това е визията на колегите от „Продължаваме промяната“. Това заяви в „Тази сутрин“ по bTV Деница Сачева, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Самият начин, по който се случва всичко през последните дни, говори за опит за натиск и опит за манипулация, но не и за опит за добронамерено партньорство“, посочи тя.

„През последните няколко седмици България внезапно се сдоби с няколко външни министри. Г-н Денков държи да подчертае, че наистина обича да пътува, защото непрекъснато е в чужбина. Министърът на финансите беше в САЩ, в Мюнхен, вчера се озова в Париж. А само преди пет дни г-жа Габриел се върна от Франция, където беше на официално посещение“, отбеляза Сачева.
Тя посочи, че за сливането на НАП и агенция не е имало консултации и разговори с ГЕРБ. Бил е сменен и директорът на АДФИ и никой не е представил тези хора.

„Ние категорично сме за това регулаторите да се оглавяват от хора, които имат политическа неутралност, които имат съответната безпристрастност и професионализъм“, заяви Сачева.
“Не може да има такова политическо парцелиране – 50 на 50, както беше представено в публичното пространство. Не може да има политическо парцелиране на съдебната система, на службите, на регулаторите, на контролните органи. В този меморандум се съдържат много текстове за съдебната система. Там се стига дори до абсурди, според които политическите партии трябва да определят вътрешната организация на прокуратурата. Влиза се в абсолютен разрез с политическите принципи и с независимостта на властите“, коментира още тя.